Интервю с Barney Greenway (NAPALM DEATH)

Pinterest LinkedIn +

Дни преди началото на фестивала Thrash Till Death на 26 август в Каварна с участието на Napalm Death, Destruction, Past Redemption, Claymore, Mystic Circle, Enthrallment, вокалистът на Napalm Death, Barney Greenway даде интервю по телефона за Васил Върбанов и Тангра Мега Рок.

.: Здравей, Барни! Как си?

Здравей! Много съм добре.

.: Кажи ни какво е времето в Бирмингам. Чухме, че е ужасно горещо в Англия.

Да, страшна жега. Това от една страна е хубаво, но от друга е тревожно заради глобалното затопляне. Не знам какво става. Тази жега не е типична за Англия.

.: Причината да си говорим с теб тази вечер е, че след няколко години на сериозни слухове, че Napalm Death ще свирят в България, този път наистина ще стане.

Да, така изглежда.

.: Разкажи ни каква е историята този път.

Честно казано, не е кой знае каква сага. Просто концертният ни импресарио ни каза, че няколко човека от България са се свързали с него, за да ни канят да свирим там и нещата се уредиха. И преди щеше да стане, ако нямаше някои неприятни обстоятелства. И сега ще дойдем след 3 седмици, нали така?

.: Да. На 26 август.

Да, точно така беше.

.: Tова ще бъде фестивал, наречен Thrash Till Death, което означава, че ще делите сцената с няколко български групи, но и с няколко немски групи като Destruction и Mystic Circle. Знаеше ли това?

Ами всъщност не знаех. Честно казано, по една или друга причина не съм обърнал внимание на това кой друг ще свири с нас на фестивала. Но съм развълнуван. Както ти правилно посочи, ние се опитваме да дойдем на концерт в България от години. Ти каза 7 години, но всъщност са доста повече. Опитвахме се да уредим нещата като луди, но нещата така и не ставаха. Радвам се, че ще дойдем, защото съм бил навсякъде из Източна Европа, но никога не съм идвал в България и ще ми е интересно да я разгледам като цяло и да добия впечатления от първа ръка.

.: Разкажи ни как се разви лятото за вас досега?

Както обикновено, бяхме много заети. Преди началото на лятото завършихме новия си албум и после отидохме направо в Италия. Преди малко си говорихме колко е горещо в Англия. Е, в Италия е направо ненормална жега. Честно казано, там температурите са направо неописуеми. Брутална история. Пътувахме натъпкани в един автобус без климатик и беше ужасно. Но иначе турнето беше добро. После имаме още няколко фестивала и после отиваме в САЩ. С две думи – много сме натоварени.

.: Спомена новия албум, разкажи ни повече за него.

Ще се казва “Smear Campaign”, но хората сигурно вече знаят това, защото го пише из Интернет. Мисля, че ако ви е харесал предишния, “The Code Is Red...Long Live The Code”, този ще ви хареса още повече. “Smear Campaign” е още по-концентриран. Записан е в същото студио и звучи още по- от предишния. По-интензивен е и песните са още по-хубави. Поне аз така смятам и мисля, че на хората много ще им хареса. Спокойно бих могъл да кажа, че това е може би най-добрият албум, който съм правил с групата. Знам, че всички говорят така за новите си албуми, но аз съм убеден, че в нашия случай наистина е така. 

.: В предишния си албум имахте гост, Jamey Jasta от Hatebreed и Jello Biafra от Dead Kennedys, ще има ли гости и в този?

Ще има, да. Певицата на холандската банда The Gathering, Anneke van Giersbergen. Тя не е много в стила на Napalm Death, но има една песен, която изискваше точно такива вокали.

Когато имаме гостуващи музиканти, което правим едва в последните няколко албума, ние винаги ги каним, защото контекстът на песента го изисква, а не защото трябва да поканим някого. Този път се получи много добре и ми е трудно да го опиша с прости думи. Трябва да се чуе, за да се разбере, защо е станало така.

.: Кога излиза албумът?

На 18 септември.

.: Всички знаем, че през лятото обикновено се издават много албуми. Какво мислиш за новия албум на Motorhead, например?

На Motorhead? Излязъл ли е вече?

.: Още не. Излиза на 28 август, но мислех, че може би имаш промоционално копие вече.

Нямам, но ще ми бъде интересно да го чуя. Като бях тийнейджър бях страшен фен на Motorhead. Имах няколко техни албума и може да се каже, че те събудиха интереса ми към екстремната музика.

Харесвам и по-новите им албуми, но като че ли не носят същото усещане и преживяване, даже същата тръпка от по-старите, ако щете. Ace of Spades, Bomber, Overkill – тези техни албуми като че ли улавят момент във времето и ще е трудно да бъдат повторени, но съм сигурен, че и новият няма да е лош.

.: Като се видим в България, ще ти донеса едно копие.

Благодаря!

.: А чу ли новите неща на Iron Maiden и Slayer?

Не, въпреки че съм приятел с мениджъра на Maiden и даже се видяхме преди няколко седмици. Той каза, че бил много добър, а и един познат го бил слушал и каза същото. Така че сигурно е така.

.: Последен въпрос. Барни, беше ли разочарован, че Англия не стана световен шампион по футбол?

Не. Аз си знаех, че така ще стане. Всеки 4 години започват да разправят как този път шансовете ни да спечелим са много по-добри от преди и все не успяваме. Те просто надценяват възможностите си. Има много отбори в Световното и то по-добри от Англия. И Англия имаше късмет, че стигна толкова далеч. Мисля, че е крайно време да погледнат реално на нещата и да разберат, че на Световното не играят слаби отбори. Така или иначе мисля, че общото ниво на футбола се е вдигнало и имаше много силни отбори.

.: Много ти благодаря за интервюто и ще се видим скоро!

Очаквам го с нетърпение. Както вече казах, много сме развълнувани, че идваме в България.

Интервюто бе излъчено в предаването на Тангра Мега Рок за екстремна музика, Tangra Metal Shock, в понеделник (31 юли) вечерта.

Сподели.