"Имало едно време един уестърн" - не сте гледали такъв уестърн

Pinterest LinkedIn +

"Имало едно време един уестърн" е български филм, правен от киномани за киномани. Изпълнен с препратки към утвърдени кинокласики и притежаващ завладяваща атмосфера. Още по-изкушаващ за ценителите го прави фактът, че главната роля е поверена на италианската звезда Клаудия Кардинале.

"Имало едно време един уестърн" е първият игрален филм на режисьора Борис Десподов. Започваме с този малко суховат факт по няколко причини. Първо, лентата е била замислена като документална, в което всъщност няма нищо изненадващо, тъй като режисьорът има зад гърба си няколко успешни документални филма (повечето от вас вероятно го свързват с "Коридор №8").  

Впоследствие обаче се оформя един доста по-амбициозен проект. Изкушените киномани са добре запознати както с класиката "Имало едно време на Запад", от която е вдъхновен филмът на Десподов, така и с историята на така наречените "спагети уестърни".

За онези от вас, които не знаят какво е общото между уестърна и спагетите, ще уточним, че не става дума за кулинарните изкушения на Дивия Запад. Терминът се налага като определение за създадените през 60-те и 70-те години на ХХ век уестърни, най-често продуцирани от италианци и снимани в Европа, обикновено в Южна Испания.

Терените там приличат достатъчно на американските пустини, а използването на повече европейски актьори (за малките роли) е позволявало значително по-ниски бюджети.

Гледайте трейлъра на "Имало едно време един уестърн"

Идеята на Борис Десподов първоначално била да направи именно документален филм за "спагети уестърните". Когато Клаудия Кардинале се съгласява да се снима във филма му, обаче, замисълът на цялата лента се променя.

"Имало едно време един уестърн" се оказва първият филм, в който харизматичната и впечатляващо енергична Кардинале играе самата себе си. Именно около нея се завързва целият сюжет на лентата, а нейното присъствие е повече от достатъчна причина да отидете да гледате филма.

Българският филм е сниман в пустинята, където са снимани и "спагети уестърните" на Серджо Леоне. Мястото, на което се развива действието, е малко градче, в което декорите от някогашните кинопродукции са се превърнали в атракцион за туристи, а местните жители все още живеят със спомените за тях.

Именно на това застинало във времето място попада Мила, млада жена, която бяга от садистичния си съпруг (защото какво е уестърн без злодей?). Мила започва работа като чистачка в голяма вила, обитавана от ексцентрична възрастна дама. Самата Клаудия Кардинале, както става ясно съвсем скоро. 

Младата жена, избягала заедно с дъщеричката си, постепенно започва да се сближава както с актрисата, така и с част от местните жители. Това, което изважда образа на Мила от рамките на клишето (млада жена с тъмно минало, която иска да започне начисто) и го прави интересен, е фактът, че тя почти не говори.  

Avtora.com: Очакваме вашите коментари под статията за този филм!  

В "Имало едно време един уестърн" има всички задължителни за класическия уестърн елементи, като изключим зрелищните престрелки. Но лентата на Борис Десподов излиза извън жанровите рамки и, въпреки хепиенда, е филм по-скоро за изкушени киномани, отколкото за фенове на каубоите.

Гледайте трейлъра на "Имало едно време един уестърн"

Сподели.