Илайджа Ууд пред Avtora.com: Не знам много за България, но бих искал да посетя страната ви!

Pinterest LinkedIn +

Световноизвестният американски актьор Илайджа Ууд (Elijah Wood) даде ексклузивно интервю за Avtora.com, в което говори за първите си стъпки като актьор, за работата си с режисьора на "Властелинът на пръстените" и "Хобитът" Питър Джаксън (Peter Jackson), за любимите си роли, за изявите си като DJ, за огромната си музикална колекция и за сбъднатата му мечта - да се снима в клип на The Beastie Boys. Илайджа Ууд призна, че не знае много за България, но с удоволствие би дошъл да снима филм в нашата страна.

Аvtora.com: Здравей, Илайджа! Преди всичко - поздрави от феновете ти в България! Как се чувстваш?

Elijah Wood: Страхотно, наистина страхотно. За пръв път съм в Москва и се чувствам отлично тук.

.: Чудесно! Ти бе част от първия line up на диджейските сетове на Bushmills Live и искаме да те попитаме как реши да започнеш да пускаш като DJ и можеш ли да ни разкажеш за някакви запомнящи се партита, в които си участвал?

Elijah Wood: Всичко започна като хоби преди 11 години, горе-долу когато излезе първият филм "Властелинът на пръстените" (Lord Of The Rings). Понеже пътувах доста и имах голяма колекция от музикални дискове, започнах да пускам по малки клубове, ей така за удоволствие.

В началото пусках парчета чрез CD миксер, а после се появиха и iPod-ите, което ми позволяваше да нося повече музика със себе си и правех всичко това от любов към музиката. Преди 2-3 години приех пускането на музика за по-сериозно нещо и тогава преминах на винили, но като цяло приемах всичко за хоби.

Тогава се появи и тази кампания на Bushmills, които ме наеха заедно с моя приятел Зак за първото им такова събитие. След това тези диджейски сетове с мен и Зак станаха традиция.

.:  А играеш ли различни роли докато пускаш музика, както във филмите, в които участваш?

Elijah Wood: Ха, не! Не мисля, че правя това. Аз обичам всякаква музика и пускам разнообразие от стилове. Когато пускам, се опитвам да нося много различни групи и изпълнители, за да бъда сигурен, че всяка вечер ще бъде различна от предишната. Но не мисля, че играя роли, а просто се вглъбявам в това, което правя.

.:  Колко важно е за теб да си заобиколен от приятели, както в случая с твоя приятел Зак Кауи (Zach Cowie), с когото пускате като Wooden Wisdom?

Elijah Wood: Забавно е, защото така пътуваме много със Зак, както сега сме тук в Москва. Това е нещо, което ни доставя удоволствие и което ние правим така или иначе, но благодарение на тези диджейски турове можем да обикаляме света. Освен това когато не си сам зад пулта, предизвикателството е още по-голямо, тъй като никога не знаеш какво е намислил другият.

.: Има ли вероятност кино индустрията да те загуби за сметка на музикалната такава?

Elijah Wood: Не, няма опасност. Всичко, което правя като диджей, е просто за забавление. Двете неща - кино ролите и пускането на музика - не си пречат едно на друго. Ще правя второто, когато имам свободно време и ако хората продължават да го харесват.
.:
Знаем, че имаш огромна музикална колекция. Чували сме, че The Smashing Pumpkins са ти любима група, това още ли е така и дали алтернативният рок е все още най-предпочитаният от теб стил?

Elijah Wood: The Smashing Pumpkins наистина бяха любимата ми банда, но това беше, когато бях тийнейджър. Когато си на такава възраст, винаги намираш някоя група, която да бъде "твоята" група, но с течение на времето най-любими ми станаха The Beatles. Не мисля, че има по-велики от тях. Като цяло слушам много инди рок, но в последно време прекарвам повече време с албуми от 70-те и 80-те.

.: А имаш ли наблюдения върху някои по-нови имена – да речем Haim или The Neighborhood?

Elijah Wood: Честно казано, не съм запознат с тях. От по-новите имена харесвам една банда от Швеция, наречена Goat, които свирят нещо като сайкъделик рок, както и едни австралийци – Tame Impala. Това са новите групи, които слушам напоследък.

.:  Супер! Нека се върнем към твоята актьорска кариера. Започнал си, когато си бил на 9 години. Какво те накара да застанеш пред камерата на тази крехка възраст?

Elijah Wood: Всъщност даже бях на 8 години. Предполагам, че ми е дошло отвътре. Не мисля, че на такава възраст съм мислел сериозно за кариера. Майка ми явно е решила, че имам енергията да се снимам в реклами, а на мен просто ми харесваше.

Спомням си, че бях на прослушване за видеоклип на Пола Абдул (Paula Abdoul), бях одобрен, снимах се, последваха няколко реклами, след това малка роля във филма "Завръщане в бъдещето 2" (Back To The Future 2)... И така докато се усетя, вече го приех за нещо, което искам да правя занапред. В началото не го приемах насериозно, но с напредване на възрастта ставах все по-отдаден на това, което правех.

.: Знаем, че имаш над 80 роли. Разбира се, Фродо е едно от най-емблематичните ти превъплъщения, но коя е твоята най-любима роля?

Elijah Wood: Със сигурност участието ми във "Властелинът на пръстените" е едно от най-вълнуващите ми преживявания. Обичам тази роля, но мисля, че най-много харесвам участието си в "Блясъкът на чистия ум" (Eternal Sunshine of the Spotless Mind). Бях голям фен на режисьора Мишел Гондри (Michel Gondry) още от преди това и настина се забавлявах много докато снимахме. Освен това много ценя и участието си във филма "Ледената буря" (The Ice Storm). Ролята ми там също е една от любимите ми.

.: Участваш и в предисторията на "Властелинът на пръстените". Какво бе различното да работиш с Питър Джаксън (Peter Jackson) преди и сега в Хобит (The Hobbit: An Unexpected Journey)?

Elijah Wood: Първия път стъпвах по непозната за мен територия, а сега вече знам за какво става дума и всичко минава далеч по-леко. Мисля, че и самият Питър Джаксън бе далеч по-отпуснат сега. Предполагам е така, защото "Властелинът на пръстените" бе нещо, което не бе правено дотогава и имаше напрежение – дали ще се справим.

Сега, след като натрупахме опит, мисля, че ни беше далеч по-лесно. Когато правехме трилогията, всичко трябваше да бъде перфектно предвид мащабността на проекта. Имаше много напрежение. Дотогава никой не бе правил нещо толкова грандиозно, но след това вече започнаха да се правят и други мащабни продукции.

.: Какво можеш да ни кажеш за твоя нов филм Maniac? Имаш ли някаква страст към римейк версии на хорър филми?

Elijah Wood: Ха, не мисля, че имам страст към римейк версии на хорър филми, а просто към киното. Дори не харесвам толкова много идеите за римейк, тъй като ги намирам за недостатъчно интересни като оригиналните истории или пък не се отнасят с нужното уважение към първоизточника. Но пък може би това ме заинтригува в "Маниак" – да промениш концепцията на оригиналния филм. Освен това винаги съм бил фен на френския режисьор Алекс Аджа (Alexandre Aja). Мисля, че това помогна да се получи съвсем различен арт филм.

.: В този ред на мисли – има ли някой персонаж или може би реален човек, когото би искал да изиграеш?

Elijah Wood: Не знам, честно казано не съм мислил по този въпрос. Аз просто се оглеждам за възможности – да бъде нещо различно всеки път, да приемам нови предизвикателства. Има толкова много неща, които биха ме накарали да се захвана с някой определен проект – може да бъде сценарият, режисьорът или просто нещо друго.

.: Като човек, прекарал по-голямата част от живота си в киното, мислиш ли, че това изкуство се е комерсиализирало твърде много?

Elijah Wood: В известна степен кино изкуството винаги е малко или много комерсиално. Но освен това мисля, че сега филмите намират всевъзможни канали за дистрибуция. Продукции, които преди не са имали възможност да достигнат по-широка аудитория, вече имат шанса да го направят, именно защото се измислят нови начин за дистрибуция на изкуството.  И това, което ми харесва, е, че така все повече независими и документални филми достигат до повече хора.

.: В последно време България се превърна в любима дестинация за снимане на филма на хора от Холивуд? Знаеш ли нещо за нашата страна?

Elijah Wood: Знам, че Източна Европа привлича много хора от САЩ, но ако трябва да съм честен, не знам много за България. Имаше вероятност да посетя вашата страна на този диджейски тур, но това не се получи. Но наистина не знам много за българската култура.

.: Бъди сигурен – твоите фенове в България биха се радвали да дойдеш да снимаш филм тук, за да могат да те видят на живо.

Elijah Wood: С удоволствие бих дошъл и да се надяваме, че рано или късно това ще се случи.

.: Когато обикаляш света, имаш ли навика да събираш сувенири или просто някакви предмети, които да ти напомнят за страните, в които си бил?

Elijah Wood: Понякога, но не винаги. Не съм човек, който често купува подаръци. Правя го само ако намеря нещо, което намирам за уникално. Но като цяло не съм фен на колекционирането на сувенири.
.:  Успяваш да държиш личния си живот далеч от жълтата преса. Но би ли ни казал виждаш ли се женен и с деца в близко бъдеще?

Elijah Wood: В близко бъдеще – не. Със сигурност мисля за това на някакъв по-късен етап от живота си.

.: Как обичаш да релаксираш в свободното си време?

Elijah Wood: Обичам да пазарувам албуми от музикалните магазини, обичам да гледам филми вкъщи, да играя видеоигри, да каня приятели у нас и да си правим барбекю и всякакви такива неща.

.: Ти участваш в онова 30-минутно видео на The Beastie Boys - Fight For Your Right (Revisited). Какво беше да се превъплътиш в Ad-Rock и въобще какво би ни казал за The Beastie Boys?

Elijah Wood: Пич, това беше истински дар да участвам в това! Аз израснах с музиката на The Beastie Boys, те ми бяха като идоли в детството, обожавах техните клипове, техните стилове на рапиране, това как изглеждаха чрез лещата "рибено око" (б.а. – от англ. fisheye lens). И накрая да получа възможност да правя всичко това – беше невероятно.

Снимахме три дни и във всеки един от дните се щипех, за да съм сигурен, че това е истина. Да прекарам това време с тях беше наистина като дар. Щастлив съм, че успях да опозная Адам (Adam Yauch) преди той да почине. Той ми повлия много – от него струи толкова любов и човечност, това трудно може да се опише с думи.

.: И за край – кое е най-важното нещо в живота на Илайджа Ууд?

Elijah Wood: Опитвам се да се наслаждавам на очарованието от живота от различни страни. Да следвам своите интереси, да преживявам прекараните мигове с  хора, които обичам и на които държа. И мисля, че това е животът – да споделяш времето си с близките си.

.: Благодарим ти много за това интервю, беше страхотно. Пожелаваме ти всичко най-хубаво и се надяваме да те видим скоро в България.

Elijah Wood: Аз също благодаря и също се надявам да се видим в България. Всичко хубаво и на Avtora.com и на вашите читатели!

Сподели.