Iggy Azalea - най-ярката звезда или най-претопленият полуфабрикат за 2014 година?

Pinterest LinkedIn +

Не че се хвалим, но в Avtora.com представихме Iggy Azalea много преди тя да стане толкова популярна, че телефонът ти да звъни с Fancy. Това се случи още през 2013 година, когато все още предстоящият й дебютен албум The New Classic не бе отложен за издаване с няколко месеца (в крайна сметка той се появи чак през април 2014 г.).

Сега, след като дори майка ти знае за Iggy Azalea, сме готови да попитаме - колко популярна и колко значима е тя за съвременната поп култура и дали всъщност не е полуфабрикат?

Австралийката буквално помете чартовете на всички континенти с песента си Fancy, в която участва и друга нова звезда - Charli XCX. Сингълът стигна номер 1 в Billboard, като престоя на върха цели 7 поредни седмици. По-късно онлайн изданието на списанието обяви парчето за Песен номер 1 на лято 2014.

Някъде по това време Iggy Azalea влезе в ролята на Charli XCX от Fancy, разписвайки се върху друг чудовищен хит - Problem на Ариана Гранде, който не можа да пробие до върха именно заради Fancy. Двете песни влетяха в топ 5 на класациите на куп страни - Великобритания, Австралия, Канада... А всичко живо се тресеше под ритъма на комбинацията от поп и рап.

Други колаборации на Iggy Azalea - Black Widow с Rita Ora и две с T.I. - No Mediocre и Change Your Life - също постигнаха стабилен комерсиален успех, което превърна русокосата австралийка в една от най-горещите музикални звезди за последните 12 месеца.

Сингълът Fancy отчете невероятни сертификации и продажби - 2 пъти платинен в САЩ (над 2 милиона продадени копия), 3 пъти платинен в родината й (над 201 000 копия) и златен във Великобритания (над 400 000 копия), а горе-долу сходно бе положението и с Problem на Ариана Гранде.

Но дали Iggy Azalea успя да изгради своя истинска фен база? The New Classic падна в жертва на консуматорското общество, в което твори рапърката. Албумът дебютира под номер 2 в Австралия и под номер 3 в Billboard, като в края на август 2014 година продажбите на територията на САЩ са по-малко от 325 000 броя.

В Австралия даден албум става златен при 35 хиляди продадени копия, но Iggy Azalea все още не се е добрала до подобен статус там. За справка само ще отбележим, че Atlas - последният засега албум на нейните сънародници от метълкор бандата Parkway Drive - продаде толкова копия за по-малко от 3 месеца.

Iggy Azalea ще продължи да прави хит след хит и в следващите години. От албумa The New Classic има много такива, но основният проблем е, че повечето фенове на рапърката разбират за парчетата чак когато се сдобият с клипове в YouTube. Засега никой не може да отнеме на Iggy Azalea славата да бъде номер 1 за 2014 година, поне що се отнася до синглите.

Сподели.