Христо Мутафчиев - от Ачо Циганина до Сашо Миронов с усмивка и инат

Pinterest LinkedIn +

Христо Мутафчиев е не само един от най-популярните български театрални и телевизионни актьори, но със сигурност и сред най-вдъхновяващите. Той вкусва не само от успехите в живота, но и от горчивината, като най-тежкият му период започва през 2010 г., когато изкарва тежък инсулт. Актьорът все пак успява да се възстанови и да се завърне с още по-голям хъс към професията си.

Христо Мутафчиев е роден през 1969 г. в Карлово и както повечето си колеги завършва НАТФИЗ в София. Още от ранните си години в столицата и в Академията се обгражда с приятели, които днес са сред най-добрите български актьори. Заедно с Камен Донев завършват класа на Надежда Сейкова. По думите на Мутафчиев, благодарение на упоритостта и ината на Донев двамата намират воля да загърбят студентския живот и да се отдадат на актьорския.

Въпреки че отначало като всички начинаещи актьори Мутафчиев лети в облаците, реалността скоро го смъква на земята и му показва, че професията всъщност не е толкова лесна. След завършването си актьорът дебютира в пиесата "Суматоха" на Иван Добчев. Играе за кратко в ДТ "Н.О. Масалитинов" – Пловдив, като през 1995 г. става част от МГТ "Зад канала". За 15 години, до 2010 г., той има зад гърба си десетки роли, сред които Ромео в "Ромео и Жулиета", Деметрий в "Тит", Виктор в "Пансион за кучета", както и Големанов в едноименната пиеса, режисирана от Мариус Куркински.

Освен театъра обаче, голяма популярност му носи и малкият екран. През 2000 г. става известен с ролята си на Ачо Циганина в сериала "Дунав мост", а малко по-късно и в ситкома "Клиника на третия етаж". Макар и с кратка история, двата сериала имат успех сред зрителите и името на Мутафчиев става все по-известно.

Актьорът застава на председателското място на Съюза на артистите в България през 2005 г., като стои на тази позиция и до днес. Също така разнообразява участията си на сцената и на малкия екран, като озвучава анимации, включително трите части на Ice Age ("Ледена епоха").

Не всичко върви нагоре в живота на известния актьор обаче. В края на 2010 г. той претърпява тежък инсулт, от който се възстановява месеци. Благодарение на волята си и лекарските грижи все пак се връща към нормалния си ритъм. За преживяното работи заедно с Яна Борисова по книгата "Да бъдеш Христо Мутафчиев", която той определя като пътеводител за хората, които преживяват това, което и той.

Както казва и в книгата си, трябва човек да е оптимистично настроен и да не губи чувството си за хумор. С нови сили Мутафчиев се превъплъщава в ролята на Сашо Миронов в култовия сериал "Под прикритие". Персонажът му се включва в началото на втори сезон на сериала, като героят му се очаква тепърва да се развива.

Междувременно актьорът споделя, че не са малко както телевизионните, така и кино проектите, в които има възможност да участва, но все още не иска да издава нищо конкретно.

Завръщането на Христо Мутафчиев в "Под прикритие" се очаква до броени седмици, когато сериалът се завръща в ефир за предстоящия есенен телевизионен сезон.

Сподели.