Христина Димитрова, Човешката библиотека: Хубаво е, когато книгите поемат по своя път

Pinterest LinkedIn +

Ако някога сте търсили място, на което книгите събират хора, които активно си сътрудничат за тяхната поява на бял свят, то това е Човешката библиотека (ЧоБи). Фондацията обединява български писатели, преводачи и запалени читатели с мисията да промотира фантастичната литература у нас и по света. Кратка равносметка за изминалата година прави един от членовете ù - Христина Димитрова. Тя ще разкрие още кои книги ще видят бял свят през предстоящата 2019 година, както и как е преминал тазгодишнияj конкурс "Копнеж за растящо творчество".

Avtora.com: Споделете скорошен вълнуващ момент от ежедневието на Човешката библиотека?

Христина Димитрова: За мен това беше премиерата на "Невидена река" (https://choveshkata.net/blog/?page_id=6747) на Мирослав Моравски-Моро, която ни огря на 31 май 2018 г. Имаше много хора за посещаемостта на събитията на ЧоБи. Продадохме куп книги и музикални албуми към историята! А аз подарявах млади растения авокадо, които бяха връстници на осъществяването на изданието.

Това го отбелязвам не от меркантилна гледна точка, а защото обичам да има текучество на наличностите – да не се застояват, желаещите да четат, да се радват на албума… Просто обожавам книгите да стигат до хората. Иначе си стоят по домовете ни, поради което заемат от личното ни пространство, понякога се налага да ги пренасяме, а това невинаги ги оставя незасегнати, някои от най-старите ни или партньорски (посестри[ме]ни) издания, за жалост, са на пожълтяваща хартия (а не рециклирана) и трябва да ги пазим от светлина и въздух…

Avtora.com: Повече хартиени или повече електронни книги се четат днес?

Христина Димитрова: Хубаво е, когато книгите поемат по своя път! Затова са създадени! Винаги се вълнуваме изключително, когато видим, че някой се интересува от тях и си ги взема за вкъщи или за подаръци! А понякога получаваме и израз/прилив на емоции, породени от досега с нашите творения – възторжени, вдъхновени отзиви, възклицания, блясък в очите :D, приятелства! "Това как съм го пропуснал?!", "Как съм живял без книгите на ЧоБи досега" :D

Най-общо, радвам се при всяка поръчка на хартиена книга. Мечтая си някой да си поиска по куриер (или по пощата) голям брой или палитра от издания, които се събират в кутиите, които имам! :D Материалът е дебел и чудно ще ги предпази при транспортирането ^_^

Такива са примерно всички книги на Светлини сред сенките без "Играта" (която е почти изчерпана), "Зелени разкази (ама наистина)" (https://choveshkata.net/blog/?page_id=5447), "Фантастивал в Европолис" (https://choveshkata.net/blog/?p=6805), трилогията "Мина…" (https://choveshkata.net/blog/?p=133), "Разкажи ми приказка" (https://choveshkata.net/blog/?page_id=6267), "Черният куфар" (https://choveshkata.net/blog/?page_id=6016), чисто новият "Ортодокс" (https://choveshkata.net/blog/?page_id=6854).

Друг вълнуващ момент беше да наблюдавам как покриваме големите производствени разходи на "Разкажи ми приказка", а тиражът не е приключил! Има още към 130 книжки за жадни ръчички и душички! (Тук тиражът не беше малък).


Avtora.com: Как премина "Копнежът за растящо творчество" тази година? Развълнуваха ли ви участниците?

Христина Димитрова: Най-скорошният вълнуващ момент започна, когато заприиждаха текстове за "Копнежа за растящо творчество". Още първият беше особено емоционален и завладяващ. Тази година темата не беше свободна. Не пристигаха конкретно разкази, миниатюри, универсални есета или лични стихотворения, а размишления, отприщени от любими на участниците книги. Противно на очакванията ми четенето на такива текстове се оказа изключително заразително и трогателно, независимо дали и какво отношение имаме към разглежданото произведение! Журито се разтопи от удоволствие.

Има още нещо истински затрогващо и предизвикващо искрена благодарност: когато повече хора помагат в ЧоБи и всеки си върши работата, за да е по-леко за действащите лица, и нещата да се случват приятно и безпроблемно.


Avtora.com: Разкажете малко повече за екипа и начина ви на работа.

Христина Димитрова: Издаваме хартиени и електронни книги. Събираме предварителни поръчки, за да можем да осъществим намечтаното според конкретното търсене от страна на читателите. Пускаме малки тиражи, за да се изчерпват по-лесно и да борим екологичния отпечатък. Държим книгите да са на рециклирана хартия; ако спецификите на творбата го позволяват – по-малко или не твърде омастилени илюстрации например.


Avtora.com: Какви проекти развивате в момента и какви дейности планирате през 2019-а?

Христина Димитрова: Крайно необходимо е да се сдобием с нови тиражи на изчерпаните заглавия от тетралогията на Теллалов (https://choveshkata.net/blog/?p=6789)! В момента е само половин тетралогия и това е доста смущаващо :D

Мечтаем за хартиеното сбъдване на "Ех, магесническа му работа" (https://choveshkata.net/blog/?page_id=5087).

Авторката на "Нощта на скорпиона" (https://choveshkata.net/blog/?page_id=5569) отдавна копнее и нейната книга да се появи на хартия… Но сме малко и не насмогваме на задачите, които изникват.

Искате ли да се присъедините към нас? Очакваме ви по всяко време: https://choveshkata.net/blog/?p=5780
Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.