Хю Джакмън отново сложи ръка (с Текко-Каги) на американския боксофис с The Wolverine

Pinterest LinkedIn +

Шестият филм от касовата поредица X-Men – The Wolverine – с лекота измести The Conjuring от първото място в американската боксофис класация непосредствено след дебюта си на 26 юли 2013 г.

Лентата с участието на Хю Джакмън, за когото Върколак е една от най-емблематичните роли във филмографията му, инкасира $55 млн. през първите си три дни на голям екран в САЩ и Северна Америка, повтаряйки представянето на X-Men: First Class, който дебютира с $55,1 млн. през 2011 г., и на оригиналния X-Men от 2000 г., чийто дебютен боксофис бе $54,4 млн.

За Fox тези $55 млн. са повече или по-малко незадоволителни, тъй като компанията-дистрибутор на филма, заснет с бюджет от $115 млн., имаше по-големи очаквания, основание за които дава и дебютиралият с $85 млн. през 2009 г. X-Men Origins: Wolverine.

Същевременно The Wolverine постигна огромен успех в интернационалния боксофис като инкасира $86 млн. при дебюта си в 125 държави (почти 100% от водещите пазари без Япония и Китай). Така само за три дни лентата генерира $141 млн.

На фона на представянето на The Wolverine това на лидера в предишното издание на боксофис класацията - The Conjuring - може да бъде квалифицирано само по един начин, а именно като изключително успешно.

Това се дължи колкото на факта, че спадът в приходите му от 47% спрямо предходния уикенд е безпрецедентно малък за заглавие в хорър жанра, така и заради отличните рецензии и оценки на зрителите, благодарение на които генерира $84 млн. само за две седмици – сума, надвишаваща четирикратно бюджета за заснемането на филма.

Поставената на трето място в актуалната класация анимация Despicable Me 2 също вече подкова статута си на един от най-касовите рилийзи на 2013 г. Само четири седмици след излизането си продължението на историята за проклетника Гру и неговите неподражаеми миниони инкасира $300 млн. в американския боксофис.

Така Despicable Me 2 стана вторият най-доходоносен филм на годината (след Iron Man 3) и вероятно още тази седмица ще премине границата от $700 млн. от продадени билети в световен мащаб.

Противно на очакванията, по-успешното от следващите две заглавия, заемащи съответно 4-то и 5-то място, е заработилата 11,5 млн. комедия Grown Ups 2 с Адам Сандлър, която излезе победител в директния сблъсък с Pacific Rim (No.7 в настоящото издание на класацията) при едновременния дебют на двете ленти. Три седмици след премиерата на лентата, която е първият сикуъл в кариерата на Сандлър, нейният американски боксофис вече възлиза на $100 млн.

Въпреки че през изминалите почивни дни инкасира малко по-голям боксофис от Grown Ups 2 и претърпя спад в приходите от едва 36%, новата анимация на DreamWorks Animation – Turbo – не може да мери сили с Despicable Me 2 и ще приключи театралния си тур с далеч по-малък успех.

1. The Wolverine      $55 млн.
2. The Conjuring      $22,1 млн.
3. Despicable Me 2   $16 млн.
4. Turbo                  $13,3 млн.
5. Grown Ups 2        $11,5 млн.
6. Red 2                  $9,4 млн.
7. Pacific Rim           $7,54 млн.
8. The Heat              $6,85 млн.  
9. R.I.P.D.                $5,86 млн.
10. Fruitvale Station  $4,66 млн.

Сподели.