Хистеректомизираните жени могат да използват тестостерон

Pinterest LinkedIn +

Хистеректомия и оофоректомия (отстраняване на яйчниците) се извършват за лечение на различни състояния при жените, включително рак. Тези процедури са придружени не само от намаляване на нивата на естроген, но и от нивото на тестостерон в кръвта.

Много жени, претърпели хирургично отстраняване на матката и / или яйчниците, могат да получат симптоми на сексуална дисфункция, умора, лошо настроение и намалена мускулна маса.

Ново изследване от Brigham and Women's Hospital (BWH) показа, че употребата на тестостерон при жени с нисък тестостерон, които преди това са били подложени на хистеректомия със или без оофоректомия, е свързана с подобрена сексуална функция, мускулна маса и физическа функция.

  • „Напоследък има голям интерес към лечението с тестостерон при жени в менопауза поради сексуална дисфункция и различни други здравословни състояния. Въпреки това, нито едно от предишните проучвания не е оценило ползите и отрицателните ефекти от заместването на тестостерон в широк диапазон от дози ”.

Обясни Грейс Хуанг, д-р, изследователски лекар в BWH ендокринологичния отдел и водещ автор на това проучване. Появява се интерес към добавките с хормонален тестостерон ( хормон на растежа ) за нарушено сексуално функциониране, загуба на мускулна маса, физически ограничения и остеопороза при жени в менопауза.

В това проучване изследователите се стремят да определят дозозависимите ефекти на тестостерона върху сексуалната функция, телесния състав, мускулната ефективност и физическата функция при жени с нисък тестостерон, претърпели хистеректомия със или без оофоректомия.

В продължение на 24 седмици те са изследвали 71 жени. Участниците бяха разпределени произволно или на плацебо, или на една от четирите дози тестостерон, прилагани седмично.

Те открили, че по-високата доза, 25 mg тестостерон, тествана в това проучване след 24 седмици, е свързана с повишаване на сексуалната функция, мускулната маса и физическата работоспособност.

  • „Основният проблем с терапията с тестостерон е, че може да причини симптоми на вирилизация при жените: тези симптоми включват нежелан растеж на космите, акне и по-груб глас. Важно е да се отбележи, че много малко от тези странични ефекти са наблюдавани в нашето проучване „.

Понастоящем тестостероновата терапия за жени не е одобрена от FDA поради неадекватни дългосрочни данни за безопасност.

Изследователите отбелязват, че са необходими по-дълги проучвания, за да се определи дали тестостеронът може безопасно да се дава на жени, за да се подобрят важни здравни резултати, без да се причиняват други рискове за здравето като сърдечни заболявания и рак на гърдата.
Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.