H.I.M. - Dark Light

Pinterest LinkedIn +

Въпреки че за последното десетилетие Виле Вало (Ville Valo) и компания придобиха завидна интернационална слава, "Dark Light " е първият албум на H.I.M., издаден и в Щатите – успех, който незабавно бе подкрепен от място в челната десятка на чарта за сингли на Billboard.

"Dark Light" е петият студиен проект на финландската алтърнатив гот-рок група, явяващ се наследник на излезлия през 2003 г. "Love Metal". Доста по-различен от всичко, което H.I.M. са правили до този момент, албумът е концентрирал опита на Виле Вало да мине на следващо ниво. 

"Мисля, че е добре да изпадаш в различни състояния - философски и умствени. Да се откача по малко от време на време е добре; здравословно е. Добре е да пъхнеш пръсти в електрически контакт и да видиш какво ще се случи; ето какво трябва мислено да направиш и с песните си. Трябва да се опиташ и да опознаеш нови места вътре в себе си, ако това е възможно - това е нещото, което ме поддържа.”

“Исках да направя всички песни наистина бързо, така че да мога само да отида на репетициите, да си взема две бири, да сложа малко повече рок и пънк и да заложа на повече праволинейни песни”, казва Вало, докато виси с няколко бири в известните в Ню Йорк студия Electric Ladyland Studios заедно с продуцента Tim Palmer (Robert Plant, U2) и работи върху миксове от “Dark Light”.

Групата записва за пръв път в Щатите, обитавайки няколко седмици известната къща Paramour House в Силвър Лейк, Калифорния. “Искахме да направим албума в Щатите, защото никога не сме работили тук преди”, казва Valo.

Елегантният Paramour, който е бил манастир, предлага атмосфера, в която групата е работила и преди. “Записахме един албум в Уелс през 1999 г. Исках да направим същото, групата да остане тук през целия период на записите. Заражда се малко по-братска атмосфера, отколкото ако работиш в голям град, където се налага да хващаш непрекъснато таксита. И така тук е малко по-спокойно”, казва Вало.

“Исках да се получат страхотни live парчета, но в същото време наистина мелодични", разкрива концепцията на албума идолизираният от хиляди фенове вокалист. "Исках да има нещо свързващо между парчетата. Те са написани за кратко време, ето защо трябва да притежават повече или по-малко сходно звучене.” За настроението, към което са се стремили, той споделя: “То е лудо сюрреалистично, то е фатално, то е Дейвид (David Lynch), то е Тим Бъртън (Tim Burton), но съчетано с всички онези неща, които се случват в контекста на AC/DC. Може да се поклащате, да си удряте главата или да свирите на китара.”

Резултатът е стил, с който H.I.M. успяха да се превърнат в световни рок звезди, осигурявайки неотдавна на Вало място на корицата на британското рок списание Kerrang!, успоредно със Ози Озбърн (Ozzy Osbourne) и Слаш (Slash).

”За мен това е нов старт, нов договор, нови страни и нови барове, които ще посетя, срещи с нови хора, а и ние никога не сме имали албум, кйто да носи името на парче. Това ще е страхотно.”,   

Виле Вало разкрива смисъла на избора на заглавието: “Името ми, Valo, означава светлина на фински. А думата “dark”, ако я преведете директно, означава “откаченото съществуване”. Получава се игрословица. А и Dark Light е страхотно, защото досега имаме албуми със заглавия “Deep Shadows”, “Bitter Highlights” “Razorblade Romance”. При нас винаги е имало противоположности. Това е като запазена марка.”

“Dark Light" е в много отношения класически за H.I.M. Той е натрапчив, готик, рок, красив, мелодичен и е със сигурност албум, който може да принадлежи само на Вало и компания. Но в същото време това са новите H.I.M. - такива, каквито Вало винаги си ги е представял. “Много ми харесва целият”, казва той за албума. “Той е в голяма степен това, което съм искал още в самото начало. Приближаваме се.”

“Dark Light" се разпространява в България от Орфей Мюзик, официален лицензиант на Warner Music International.

Траклист:

1. Face of God     
2. Rip Out the Wings of A Butterfly     
3. Killing Loneliness     
4. Behind the Crimson Door     
5. Dark Light     
6. Under the Rose     
7. Vampire Heart     
8. Play Dead     
9. Drunk on Shadows     
10. In the Night-Side of Eden

Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.