Helix

Pinterest LinkedIn +

Helix е сериал на SyFy, който няма как да остане извън полезрението на феновете на научната фантастика. Зловещ и много напрегнат трилър, Helix проследява борбата на екип учени с опасен вирус, а главните роли са поверени на Били Кембъл (Billy Campbell) и Хироюки Санада (Hiroyuki Sanada).

Вече сме виждали всичко - зомби нашествия, извънземни, които завладяват Земята, зловещи свърхестествени сили, водещи Апокалипсиса след себе си и още куп други ужасяващи сценарии на тема цялостно унищожаване на човечеството. Все още обаче нищо не звучи по-убедително и достоверно от сюжет, в който смъртоносен вирус се измъква от някоя лаборатория и заплашва да се превърне в пандемия.

Тази идея е заложена и в основата на сериала Helix, който, макар и доста по-камерен от продукции като The Walking Dead (Живите мъртви) и Falling Skies (Падащи небеса), не им отстъпва, що се отнася до атмосферата на обреченост, наситеното с напрежение действие и способността да предизвиква леко чувство на параноя у зрителите.

Идеята:

Helix е създаден по идея на сценариста Камерън Порзанде (Cameron Porsandeh). Изпълнителен продуцент на поредицата е Роналд Д. Мур (Ronald D. Moore), добре познат на феновете на жанра с работата си над хитови поредици като Battlestar Galactica, Star Trek: The Next Generation и Star Trek: Deep Space Nine, на които е сценарист и продуцент.

Началото:

Helix стартира на 10 януари 2014 година, а пилотният епизод е гледан от почти два милиона зрители в САЩ. Първият сезон на поредицата се състои от тринадесет епизода.

Историята:

Група учени от Центъра за превенция и контрол на заболяванията в Атланта са изпратени във високотехнологичен център за изследвания в Арктика, за да разследват вероятна зараза. Скоро след пристигането си обаче те разбират, че не всичко в базата е такова, каквото изглежда. Зловещо заболяване започва да се разпространява, застрашавайки не само всички в центъра, но и цялото човечество.

Постепенно става ясно, че вирусът има две разновидности - смъртоносна и лечима. Лечимата обаче съвсем не е безобидна, заразените от нея стават изключително агресивни и се стремят да я разпространяват. Всеки епизод проследява какво се случва в базата в рамките на един ден.

Героите и звездите:

Били Кембъл (Billy Campbell), когото вероятно свързвате с хитовия криминален сериал The Killing (Убийството), е в ролята на доктор Алън Фарагът, специалист от Центъра за контрол на заболяванията. Изключително упорит и брилянтен в работата си, Алън не случайно е един от повиканите в центъра. Брат му Питър е един от първите заразени с опасния нов вирус. А другият учен, към когото са се обърнали за помощ, е бившата съпруга на Алън - доктор Джилия Уокър.

Ролята на Джилия Уокър е поверена на Кира Загорски (Kyra Zagorsky). Именно Джилия настоява Алън да се включи в екипа, изпратен в изследователския център в Арктика. Сложните взаимоотношения между нея, Алън и Питър създават допълнително напрежение в и без това кризисната ситуация.

Хироюки Санада (Hiroyuki Sanada) е добре познат на киноманите с ролите си в The Wolverine, The Railway Man и 47 Ronin. Не за пръв път го виждаме и в сериал - той играе и в Lost (Изгубени) и в Revenge (Отмъщението). Този път Санада е в ролята на доктор Хироши Хатаке, който ръководи изследователския център. Въпреки че приема учените от Центъра за контрол на заболяванията, той има какво да крие и мотивите му не са свързани с желанието да се справи с вируса.

Сподели.