Хейвън (Haven)

Pinterest LinkedIn +

Ако сте сред феновете на sci-fi жанра на малкия екран, има едно заглавие, което не бива да пропускате. Haven е създаден по идея от бестселъра на Стивън Кинг (Stephen King) - "Колорадеца" (The Colorado Kid ). Мистерия заради самата мистерия или просто един много странен град? Всъщност... и двете.

Малък град в щата Мейн, един упорит ФБР агент и поредица от странни събития, в комбинация с всепризнат гений на мистериите - едва ли ще отречете, че трудно бихте могли да останете незаинтригувани.

Историята започва, когато агент Одри Паркър (Емили Роуз) е изпратена в малко градче на име Хейвън (Haven), за да разследва мистериозно убийство. Не след дълго вроденото й любопитство надделява и тя решава да остане, не само заради куриозните навици на обитателите, но и заради следа към собственото си неясно минало, на която попада по време на разследването. 

Идеята

Идеята за създаването на Haven е на сценаристите Сам Ърнст (Sam Ernst) и Джим Дън (Jim Dunn). Сериалът не е първия проект, по който двамата работят заедно, те са успешен тандем още от съвместните си усилия над легендарния "Мъртвата зона" (The Dead Zone), който също използва като основа роман на Стивън Кинг. Haven е вдъхновен от друго негово нашумяло произведение - "Колорадеца" (The Colorado Kid), но в епизодите не липсват и други препратки към произведенията на писателя.

Haven

Не считайте обаче, че няма разлики между сериала и книгата, дори напротив. Персонажите в тв шоуто повече напомнят, отколкото повтарят тези в книгите, но ако случайно не се досещате от къде точно са "избягали", официалният сайт на поредицата бързо ще ви помогне да се ориентирате.

Там препратките към оригиналите са отбелязани за всеки от епизодите. Създателите на сериала не крият, че имат особен афинитет към една от класиките на Стивън Кинг - "То" (It).

Началото

Първоначално сериалът е разработен за ABC, но поради ред причини, сред които и стачката на Гилдията на американските сценаристи, така и не се стига до реализацията му. Впоследствие, през 2009 година E1 Entertainment обявяват, че работят със Стивън Кинг по сериал, базиран на "Колорадеца". Сценарият на пилотния епизод е написан от Сам Ърнст (Sam Ernst) и Джим Дън (Jim Dunn), а премиерата на първия сезон е през юли 2010 година.

Героите и звездите
 

Емили Роуз (Одри Паркър) - Главната роля е поверена на младата актриса Емили Роуз (Emily Rose), която вероятно си спомняте от ролите й в изключително успешни заглавия като "Братя и сестри" (Brothers & Sisters) на ABC и "Джерико" (Jericho) на CBS. Не по-малко интересни са и заглавията, в които участва като гост звезда – "Двама мъже и половина" (Two and A Half Men) и "Частна практика" (Private Practice).

Този път тя се превъплъщава в Одри Паркър, ФБР агент, изпратена в Haven, за да разследва убийство. Одри е темпераментна, уверена и любопитна, а странните събития, на които става свидетел по време на разследването, определено успяват да я заинтригуват. Привлечена не само от мистерията, но и от следа към миналото си, на която попада привидно случайно, тя решава да остане в града.

Haven

Лукас Браянт (Нейтън) - Канадецът Лукас Браянт също е от актьорите, познати на любителите на сериали. Сред множеството заглавия, в които участва са "Секс, лъжи и тайни" (Sex, Love and Secrets) и наскоро излязлата по кината романтична драма "Сватбен обет" (The Vow). В "Haven" го виждаме в ролята на местния полицай Нейтън, син на шефа на полицията в града. Той работи с Одри по случая, който я отвежда в Haven, а впоследствие става нейн партньор. Двамата се допълват взаимно и бързо се превръщат в изключително добър екип. Като повечето обитатели на града обаче Нейтън също си има своята странност – той никога не изпитва... болка. 

Ерик Балфур (Дюк) - Ерик Балфур е сред най-популярните имена в каста. Актьор и музикант, е известен още и като вокал на групата Born As Ghosts, позната и с името Fredalba. Една от най-известните му роли е в хитовия сериал "24", но определено си заслужава да споменем и участието му в комедийния сериал на HBO "Два метра под земята ООД" (Six Feet Under).

Персонажът му в Haven е чаровният и мистериозен Дюк, който живее на лодката си и се занимава със съмнителни сделки. Това е причината често да се оказва въвлечен в разследванията на полицията. Между него и Нейтън съществува нескрита неприязън, но Одри успява да си спечели симпатиите му.

Ричард Донат и Джон Дънсуорт (Винс и Дейв) - Джон Дънсуорт е основател на Pier One Theatre, най-успешната алтернативна театрална трупа в Халифакс и на кастинг агенцията Filmworks Casting Agency. Освен това е и изключително интересен актьор. Познат, за съжаление предимно на канадската публика, с участието си в Trudeau, Jesse Stone: Stone Cold и Sleep Murder. Тук е в ролята на Дейв, който заедно с брат си Винс (Ричард Донат) е собственик, издател, редактор, журналист и всичко останало в местния вестник Haven Herald.

Двамата знаят повече отколкото са склонни да признаят за града, историята и обитателите му и свръхестествените събития, които всички наричат The Troubles.

Haven

Историята

Агент Одри Паркър разследва убийство в Haven - малък град в щата Мейн. По време на разследването си обаче тя открива, че в града се крие много по-дълбока мистерия. Желанието да разкрие тайната и странните свръхестествени възможности на обитателите му са само една от причините да остане. Другата е, че собственото й минало може би е свързано с Haven.

Любопитни факти

  • Действието в романа на Стивън Кинг The Tommyknockers се развива в малък град в щата Мейн, наречен Хейвън (Haven).
     
  • Останалите градове, чиито имена се споменават в сериала също са измислени селища от романите на Кинг.
     
  • Дери (Derry), щата Мейн е града от емблематичния му роман "То" и "Капан за сънища" (Dreamcatcher), а Касъл Рок (Castle Rock) е място на действие в бестселърите "Мъртва зона" (The Dead Zone) и "Тъмната половина" (The Dark Half). 
     

Сподели.