Хейтъм Ал-Сайед (Senser): "Идва епоха на битката"

Pinterest LinkedIn +

Senser са една от най-емблематичните групи във Великобритания за последните 20 години. В края на 80-те стартират участия в малките задимени пъбове на Лондон, като само няколко години по-късно вече свирят в разпродадени зали и по най-големите европейски фестивали.

Стилът на Senser не може да бъде съвсем точно квалифициран, a текстовете на песните им са политически обвързани, което им осигурява множество фенове по цял свят.

Първият албум на групата "Stacked Up" излиза на пазара през 1994 г. и успява да достигне до 4-то място в музикалните класации на Острова. През 2008 г. музикантите се завърнаха с нов сингъл, озаглавен "End Of The World Show", като се очаква и излизането на албум през 2009 г.

Във връзка с предстоящото гостуване на Senser в България като съпорт на концерта на Soulfly, фронтменът на групата Хейтъм Ал-Сайед разкри за Avtora.com очакванията си за предстоящата визита.

Avtora.com: В България имате много фенове и всички очакват с голямо нетърпение пристигането ви. Как мислите, защо, образно казано, интернационални групи като Senser, Transglobal Underground или Asian Dub Fondation са толкова популярни у нас?

Хейтъм Ал-Сайед: Не съм сигурен. Може би е заради самото звучене, което е смесица между арабска, сръбска, турска, българска музика. Предполагам, че е заради това.

.: Споменахте "българска"! Каква българска музика сте слушали?

Хейтъм Ал-Сайед: Слушал съм различни видове българска музика. Това, което ме впечатли наистина, е когато чух за първи път вашите каба гайди. Много ми харесват наистина.


Цялата армия от музиканти на Senser ще приситгне в София
 

.: Свиренето на живо е част от магията на Senser. Какво да очакваме от участието Ви в София?

Хейтъм Ал-Сайед: Какво да очаквате ли? Нали знаете, има една поговорка: "Ще ви отнесем като ураган". Ще бъде уникално, обещавам!

.: Пуснахте новия си сингъл "End of the World Show" за свободно сваляне в интернет, както и някои от по-старите си парчета. Подобно на Вас, Nine Inch Nails и Radiohead, също търсят алтернативни начини за разпространение на музиката си. Мислите ли, че е време цялата музикална индустрия да се промени?

Хейтъм Ал-Сайед: Вярвам, че това, което трябва да се случи в една индустрия или в едно общество, или в една група трябва да е постепенно и плавно. Може да е бавно, а може да е и бързо. Но не можеш да го промениш изцяло. Можеш да смениш форматите, но феновете още обичат дисковете, все още искат да притежават физическо копие на музиката. Не можеш да насилиш промяната, тя трябва да стане естествено.

.: На концерта в България ще свирите със Soulfly, които подобно на вас са група с международен състав. В купона ще се включат и българо-холандската банда Artery, както и сръбския музикант Hornsman Coyote. Какво е усещането за един музикант да участва на такава международна сцена?

Хейтъм Ал-Сайед: Аз лично се чувствам доста привилегирован. Винаги е хубаво, когато един артист вижда, че се интересуват от него на каквото и да е ниво. Аз слушам музика от цял свят, затова, да бъда поканен в чужда държава да свиря с музиканти от всички точки на планетата, е чест за мен и съм много благодарен.


Обложката на последния албум на групата - "SCHEMAtic"


.: Senser са известни като политически ангажирана група. Какво мислите за световната политическа ситуация? Ще промени ли Барак Обама нещо?

Хейтъм Ал-Сайед: Мисля, че е способен да се справи. Но зависи и от това какъв натиск ще му окажат големите индустрии - оръжейната, хранително-вкусовата, петролната. Ако успее да преодолее цялото това напрежение, може и да успее. Барак Обама наследи голяма бъркотия, когато стана президент. Сега десните сили се стремят да блокират промените, които той се опитва да осъществи, за да си върнат обратно властта след 4 години.

.: Световната икономическа криза успя ли по някакъв начин да въздейства на Senser?

Хейтъм Ал-Сайед: Senser е един вид "огледална група". В нея ние отразяваме това, което виждаме по улиците, отразяваме заобикалящия ни свят, както ние го разбираме. Разбира се, че ни повлия. Но не само икономическата криза, а всяка една криза по света - екологичната, геополитическата. Ние живеем в доста странно време и съвсем естествено, всичко ни се отразява.

Ние обаче може да изразим това, което чувстваме. Защото много хора просто си седят и гледат телевизия или четат вестници. Разликата е, че ние имаме платформа, с помощта на която да изразим нашите чувства.

.: На официалната Ви страница пише "Епохата на SHEMAtic свърши" (б.р. "SHEMAtic" е последният албум на Senser). Как изглежда и звучи новата епоха на Senser?

Хейтъм Ал-Сайед: Накратко мога да ти го кажа така "Идва епоха на битката". Това е!

Сподели.