Хари Потър измести "Пилето" в американския боксофис

Pinterest LinkedIn +

Едва ли има някой, който се е съмнявал, че още с излизането си “Harry Potter and the Goblet of Fire” няма веднага да оглави американския боксофис. Четвъртият филм от мегауспешната поредица за приключенията на магьосника Хари Потър излиза изпод ръцете на Mike Newell, който е разполагал с 150 млн. долара бюджет.

Той е и първият английски режисьор на поредицата, на когото се доверяват от “Warner Bros”. Daniel Radcliffe, Emma Watson, Gary Oldman, Timothy Spall, Ralph Fiennes и Miranda Richardson са част от героите в историята, която проследява четвъртата година на Хари в училището за магьосници Хогуърт. На него и приятелите му предстоят участие на Световната купа по “куидич”, съревнование с още 3 подобни училища и среща с най-страшния им кошмар – лорд Волдемор. Летвата за “Harry Potter and the Goblet of Fire” е вдигната изключително високо, защото всеки един от трите предишни филма отчете печалба от над 250 млн. долара.
 
На втора позиция директно влиза още едно ново предложение. James Mangold е режисьорът, наел се да пресъздаде на лента невероятния живот на кънтри легендата Johnny Cash. “Walk The Line” е драматичен разказ за кариерата на един от най-обичаните музиканти в Америка. Кариера, която започва от памукова плантация в Арканзас, през работа в най-голямото студио в Мемфис, с Elvis Presley и Jerry Lee Lewis, и мегаконцерти по цял свят. От началната идея на филма до момента на реализацията минават 8 години, като лично Johnny Cash, преди смъртта си през 2003 г., избира Joaquin Phoenix да изиграе неговия герой във филма. Reese Whiterspoon, Jonathan Rice и Robert Patrick са част от звездите в продукцията.
 
Анимацията “Chicken Little” продължава да стои стабилно в челната тройка за най-гледани филми и тази седмица. “Walt Disney“ могат да бъдат повече от доволни, че поредният им филм отново се оказа касов хит и до момента инкасира чист приход от 39 млн. долара. И докато Европа “трепери” от заплахата от птичи грип, американците с удоволствие гледат историята за малкото пиле, което паникьосва града, в който живее. Анимационната приказка е озвучена с гласовете на Zach Braff, Joan Cusack, Steve Zahn и Patrick Stewart.
 
На четвърто място откриваме Clive Owen, Jennifer Aniston и французина Vincent Cassel, които са големите имена в трилъра “Derailed”. Още в първия си голям филм за Холивуд шведският режисьор Mikael Hafstrom дава индикация, че го очаква добро бъдеще. Сценарият проследява заплетената история, в която попадат мъж, жена и техният изнудвач. При бизнес пътуване двама непознати завързват любовна афера помежду си, без да предполагат, че някой е видял всичко и после ще ги изнудва. За да спасят семействата си от последствията на невинния си флирт, на тях им се налага да действат крайно. И двете страни са решени да стигнат до края.
 
“Zathura” е филм, в който се проследяват неразбориите, които причиняват двама братя, след като намират тайнствена книга в мазето на къщата си. Без да подозират какво правят, те изпращат себе си и къщата си в открития космос на страховито приключение. Детската книга на Chris Van Allsburg – “Zathura”, е в основата на сценария, като главните роли във филма са поверени на Jonah Bobo и Josh Hutcherson. Бюджетът му от 65 млн. долара, в съчетание с чудесната режисура на актьора-режисьор Jon Favreau, са гаранция за добри приходи в близките седмици.
 
На шестата позиция, място по-надолу в сравнение с миналата седмица, се намира “Jarhead”. Това е новият филм на режисьора Sam Mendes, който е ползвал за основа на лентата си едноименната книга на бившия морки пехотинец Anthony Swafford. Тя излиза през 2003 г. и с историите за участието на автора в операция "Пустинна буря" в Ирак моментално се превръща в бестселър. Jamie Foxx, Peter Sarsgaard и Jake Gyllenhaal са актьорите, които изнасят тежестта на военната драма, която се разиграва насред вражеската територия на Кувейт и Ирак. Заради огромното количество псувни (думата “f**k” се чува 278 пъти) и кървави сцени, в някои държави филмът е забранен за лица под 18-годишна възраст.
 
Рапърът 50 Cent, по примера на своя ментор Eminem, реши, че е време да започне и кино кариера. “Get Rich or Die Tryin” е биографичен филм за Curtis Jackson, по-познат като 50 Cent. Именно неговото превъплъщение от малко момче, което продава дрога в квартала, за да оцелее, през затвора, до големия шоубизнес, е в основата на продукцията. Квартална гангстерска история, подплатена с големи дози уличен хип-хоп, характеризират филма на Jim Sheridan, който преди години направи шедьовъра “In the Name of The Father” (1993).
 
Кървавият хорър-трилър “Saw 2” продължава да жъне сериозен успех сред американския кинозрител и този уикенд се намира на осмо място. Едва ли 26-годишният Darren Lynn Bousman е вярвал, че режисираният от него филм ще има такъв мегауспех в американския боксофис. Масовият убиец “Пъзела” отново е на ход и този път жертвите, които са оплетени в мрежите му, ще страдат много повече от касапските “игрички” в първата част на “Saw” (2004).
 
Martin Campbell отново е на ниво и в последната си творба до момента - “The Legend Of Zorro”. В продължението за маскирания конник Зоро, Antonio Banderas и неговата екранна съпруга Catherine Zeta Jones са изправени пред най-голямото предизвикателство в досегашния си живот. Семейната им идилия е вече история, синът им мрази баща си, а и група английски благородници, предвождани от коварния Rufus Sewell, целят да предизвикат гражданска война в Америка. Единственият, който може да овладее ситуацията, е Зоро, заедно със своя незаменим кон Торнадо.
 
Десетото място е отредено за лентата “Pride and Prejudice”, която е базирана на знаменитата книга на Jane Austen със същото заглавие. Разказ за живота на самотен баща и неговите пет дъщери, които трябва да се омъжат възможно най-скоро, за да не останат без дом в близко бъдеще. Ако баща им умре, семейният им дом ще бъде наследен от далечен техен роднина, когото не са и виждали. Един ден в града им пристигат двама привлекателни млади господа, но драмата е, че сестрите са пет. Keira Knightley, Rosamund Pike, Jena Malone и Donald Sutherland са главните действащи лица във филма на режисьора Jon Wright.
 

 Заглавие

Бюджет

Приходи до момента

1. “Harry Potter and the Goblet
of Fire”

150 $ млн.

101 $ млн.

2. “Walk The Line”

28 $ млн.

22 $ млн.

3. “Chicken Little”

60 $ млн.

99 $ млн.

4. “Derailed”

40 $ млн.

18 $ млн.

5. “Zathura”

65 $ млн.

20 $ млн.

6. “Jarhead”

72 $ млн.

54 $ млн.

7. “Get Rich or Die Tryin”

40 $ млн.

24 $ млн.

8. “Saw 2”

4 $ млн.

80 $ млн.

9. “The Legend Of Zorro”

75 $ млн.

43 $ млн.

10. “Pride and Prejudice”

28 $ млн.

6 $ млн.

Сподели.