Hansel & Gretel: Witch Hunters или какво става, когaто приказните герои пораснат

Pinterest LinkedIn +

Според Томи Виркола (Tommy Wirkola) - режисьор и сценарист на Hansel & Gretel: Witch Hunters (Хензел и Гретел: Ловци на вещици) - приказните герои стават отмъстителни. Освен това познатата ни приказка на братя Грим е само началото на тяхната история. Главните роли са поверени на Джереми Ренър (Jeremy Renner) и Джема Артъртън (Gemma Arterton).

Мрачните приказни интерпретации винаги са имали своите фенове, а "Хензел и Гретел" (особено ако я четете в оригинал) е една от най-зловещите приказки и без да я украсяват допълнително. Замисляли ли сте се обаче какво се е случило с двете деца, след като се измъкват от къщата на вещицата?

Достатъчно е да си спомните, че я изгарят жива, за да избягат и идеята да се превърнат в професионални ловци на вещици започва да изглежда изненадващо логична. Hansel & Gretel: Witch Hunters използва оригиналната история с малки промени като отправна точка и продължава с мрачна визия, изобилно лееща се кръв, всякакви фантастични оръжия и ужасяващи вещици.

Режисьор и сценарист на лентата е норвежецът Томи Виркола (Tommy Wirkola), когото повечето от вас вероятно свързват с хорър комедията Dead Snow, привлякла вниманието на критиката и публиката на Sundance Film Festival през 2009 година. Съсценарист на Hansel & Gretel: Witch Hunters е Данте Харпър (Dante Harper). Музиката във филма е дело на композитора Атли Орварсон (Atli Örvarsson), работил над Season of the Witch, Pirates of the Caribbean: At World's End и Angels & Demons.

Триизмерната хорър приказка вероятно няма да ви допадне, ако не сте фенове на жанра или поне на фантастиката и определено не е подходяща за по-малките зрители, но това съвсем не значи, че й липсват положителни качества. Едно от тях е завладяващата мрачна визия, интересната анимация в началото на лентата, динамичното действие и, разбира се, добрият актьорски състав.

Ролята на вече порасналия Хензел е поверена на двукратно номинирания за "Оскар" Джереми Ренър (Jeremy Renner), когото миналата година гледахме в The Bourne Legacy, а повечето от вас вероятно свързват и с хитовите The Hurt Locker и The Avengers.

Очарователната Джема Артъртън (Gemma Arterton), позната на кинофеновете с ролите си в Clash of the Titans и Prince of Persia: The Sands of Time, е в ролята на Гретел, която се е превърнала от хитро малко момиченце в изключително ефективен наемен убиец, точно като брат си.

Партнират им Фамке Янсен (Famke Janssen), която освен с Taken 2 може би свързвате и с хитовия сериал Nip/Tuck. На нея е поверена ролята на архи-вещицата, която ще се окаже труднопреодолим противник за Хензел и Гретел. Освен нея в хоръра ще видим и Питър Стормеър (Peter Stormare) в поредното си злодейско превъплъщение.

Историята започва с малките Хензел и Гретел, изоставени от баща си сами в гората по необяснима причина, които попадат в познатата на всички къщичка от сладкиши и са заловени от вещица. След като успяват да победят вещицата, двамата си вадят редица полезни изводи и превръщат лова на зли магьосници в своя професия.

Освен това се оказва, че магията на вещиците не може да им навреди. Промъкващото се в целия филм черно чувство за хумор също няма как да не бъде оценено, особено ако ви е минавало през ум, че след толкова сладкиши Хензел няма как да не е болен от захарна болест. Което освен забавно е и полезно на създателите на лентата, защото го прави уязвим.

Другата слабост на двойката ловци е, че не знаят нищо за миналото си - за разлика от изключително могъщата вещица Мюриел, която се опитва да ги превърне в част от зловещия си план. Постепенно представите на Хензел и Гретел за вещиците, злото и за самите тях се преобръщат напълно, но дори това не е способно да ги спре.

Ако нямате проблеми с фантастичните интерпретации на познати сюжети и обилно леещата се кръв, Hansel & Gretel: Witch Hunters вероятно ще ви допадне, защото между типичните за жанра екшън сцени и мрачни пейзажи се промъкват доста интересни и нестандартни решения.

Сподели.