Hannibal

Pinterest LinkedIn +

Новият сериал на NBC е едно от най-очакваните премиерни заглавия през пролетта на 2013 г. Изтънчено зловещ, опръскан с капки кръв и много напрегнат, Hannibal е различна гледна точка към образ, който със сигурност познавате добре. Едновременно ужасяващ и гениален - Ханибал Лектър.

Най-подходящото определение за сериала на NBC Hannibal е "сложен". Не само защото е изключително трудно да се интерпретира толкова емблематичен персонаж, но и защото постигането на съспенс винаги е по-голямо предизвикателство, когато зрителите много добре знаят кой е убиецът.

Основните въпроси винаги са няколко - кога ще разберат останалите персонажи, какво още ще измислят създателите на сериала, за да отложат това разкритие във времето и какво ще стане след него? За да си отговорите на тях, трябва да гледате Hannibal, но определено има и няколко неща, които трябва да знаете предварително.

Невероятно, но факт - неведението, в което се намират останалите персонажи, е изключително убедително изградено. "Нахалното" му самопризнание още в първия епизод - отново насочено само към зрителите - допълнително помага за това. Впечатляващото изпълнение на Мадс Микелсен (Mads Mikkelsen) - също. Въпреки това Hannibal вероятно няма да се отрази добре на апетита ви.

Идеята:

Сценарист на Hannibal е Брайън Фулър (Bryan Fuller), когото феновете на сериалите познават като създател на Dead Like Me, Pushing Daisies и като един от основните сценаристи на хитовия Heroes. Сериалът, както вероятно сте се досетили, е вдъхновен от романа на Томас Харис (Thomas Harris) Red Dragon.

Red Dragon е първата книга на Харис, в която се появява персонажът на доктор Ханибал Лектър - брилянтен психиатър и сериен убиец канибал едновременно.

Образ, станал изключително популярен в изпълнението на Антъни Хопкинс (Anthony Hopkins) в отличения с няколко награди "Оскар" филм The Silence of the Lambs (Мълчанието на агнетата) и продължението му Hannibal, чийто режисьор е Ридли Скот (Ridley Scott).

Началото:

Сериалът Hannibal стартира на 4 април 2013 г. Пилотният епизод е гледан от повече от 4 милиона зрители в САЩ, а оценките, които получава от критиката, са предимно положителни. От NBC са поръчали пълен първи сезон, състоящ се от нетрадиционен брой епизоди (13), които ще бъдат излъчени до края на юни.
 
Историята:

Уил Греъм (Хю Данси) е талантлив криминалист, който се включва като специален агент в издирване на сериен убиец на ФБР. Греъм е не просто добър профайлър - той притежава специфичен начин на мислене, който му позволява да изпитва емпатия към всеки - включителено и към психопатите. Неговата уникална "съпричастност" към начина им на мислене му помага да открива убийците.

Изправен пред особено сложен случай, Греъм има нужда от помощ. Психиатърът, когото ФБР избира за помощник на Греъм, е един от най-добрите в страната - доктор Ханибал Лектър. Двамата успяват да се сработят и по всичко изглежда, че заедно биха могли да открият всеки убиец. Онова, което Греъм не знае, е, че Лектър разбира желанието да убиваш не само на теория.

Героите и звездите:

Мадс Микелсен (Mads Mikkelsen) е един от най-популярните датски актьори, добре познат на феновете на скандинавското кино. Достатъчно е да гледате филми като Valhalla Rising, номинирания за "Оскар" A Royal Affair и The Hunt, за да се убедите в качествата му.

Повечето от вас обаче вероятно го свързват и с американски и европейски филми като Quantum of Solace, Coco Chanel & Igor Stravinsky, Clash of the Titans и The Three Musketeers, така че в появата му в главна роля в сериал на NBC няма нищо изненадващо.

Самата роля е истинско предизвикателство. Няма как да не признаем, че да се превъплътиш убедително в персонаж като Лектър никак не е лесна задача. Не само защото преди това ролята е изпълнена от Антъни Хопкинс, а и защото гениален психиатър и сериен убиец социопат едновременно са съчетание, което би затруднило всеки.

Микелсен обаче се справя повече от добре със задачата си, въплъщавайки едновременно харизматичното излъчване на Лектър и студената му жестокост.

Хю Данси (Hugh Dancy) е в ролята на Уил Греъм. Британският актьор, когото вероятно сте гледали в Black Hawk Down, комедията Our Idiot Brother и сериала The Big C, не за първи път си партнира с Микелсен. Двамата играят заедно в King Arthur на Антоан Фукуа (Antoine Fuqua).

Греъм е талантлив профайлър, но също като психопатите, които преследва, има своите демони. Общува трудно, а изключително живото му въображение, което му позволява да се поставя на място на убийците и да използва начина им на мислене, за да ги залови, понякога е трудно за контролиране.

Лорънс Фишбърн (Laurence Fishburne) е добре познат на кинофеновете от донеслия му номинация за "Оскар" What's Love Got to Do with It, ролята на Morpheus в The Matrix, Mystic River, Days of Wrath и Contagion на Стивън Содърбърг (Steven Soderbergh). На него е поверена ролята на ФБР агента Джак Крауфорд, чиято идея е включването на Греъм в разследванията и сътрудничеството му с Лектър. 

Сподели.