Halo 4

Pinterest LinkedIn +

Жанр: Екшън от първо лице Година: 2012 Разработва: 343 Industries Издава: Microsoft Studios Платформа: Xbox 360

Halo се завърна. И безкрайно изненадващо, предвид на новото име върху кутията в графата "разработчик", играта е по-добра от всякога! Някои от най-старите фенове на поредицата отиват дори до там да твърдят, че Halo 4 e най-доброто Halo до момента и студио като 343 Industries, за които това заглавие е дебют, би трябвало да са наистина горди от този факт.

Макар подобни промени в гейм индустрията най-често да са тревожен знак за възможен (и често действителен) провал, 343 са се справили перфектно със задачата да се наместят в огромните дири на култовите Bungie и да ги разходят по алеята на Halo славата.

Добре познатите ни концепции – визуални, сюжетни и геймплейни, са буквално разглобени до съставните им части, почистени, тунинговани и сглобени отново. Резултатът е бляскава, триумфална амалгама от емоции и чист адреналин, която с право може да се определи като Halo Reinvented.

Може би най-голямата и приятна изненада в Halo 4 е страхотната солова кампания. За една игра, която през последните няколко години – поне след Halo 2, се утвърди по-скоро като мултиплейър ориентирано заглавие, отколкото като чиста солова игра - това е ентусиазираща стъпка напред.

Историята, около която се завъртат събитията, този път си има нов главен герой. Не, не че 343 са разкарали култовия Мастър Чийф – това би било като да се опитат да ви пробутат таратор без кисело мляко и краставици. Просто този път ъгълът е малко по-различен, защото друг важен, но до момента дежурно второстепенен персонаж излиза на преден план.

Става дума за Кортана – изкуствения интелект, придружаващ Мастър Чийф от самото начало на поредицата. Навършила повече години от който и да е ИИ в Галактиката, тя започва бавно да полудява и на нейния облечен в броня партньор се пада нелеката задача да я опази от ужаса на безумието.

Следва шеметна поредица от приключения, подробностите за които ще премълчим тактично, за да не разваляме елемента на изненадата. А той си струва изиграването на кампанията.

Особено предвид факта, че Halo 4, освен като страхотно попълнение в славната Halo серия, ще бъде запомнено и като заглавието с най-впечатляваща визия в Xbox 360 историята. Играта изглежда зашеметяващо и е ярко доказателство, че най-съвършените във визуално отношение заглавия от едно конзолно поколение се появяват закономерно едва в края му.

И накрая феновете на мултиплейъра със запазената марка Halo също няма да останат разочаровани. Освен опция за кооперативна игра в рамките на соловата кампания, позволяваща едновременно участие на общо до четирима играчи, Halo 4 предлага и допълнителен стори дривън режим, наречен Spartan Ops.

Отделно, разбира се, присъстват и по-класически мултиплейър режими, които дори предлагат опция за развитие на героя ви и трупане на точки опит в Call of Duty стил.


Сподели.