Half Life 2 Episode Two

Pinterest LinkedIn +

Жанр: Шутър
Година: 2007
Издател: Valve
Системни изисквания: CPU 2,2 GHz , 512 MB Ram,DX 9 128MB Video, HDD 8 GB, Win XP/Vista
Брой DVD: 1
Мултиплейър: Не

Най-доброто тепърва предстои

Half Life 2 беше значимо събитие в гейминга в световен и в локален мащаб. В световен - защото това е продължението на култовия шутър на Valve от 1998 година, успял от нищото да изгради колосално количество фенове с алтернативният си геймплей и концепция. В локален - защото всеки, пуснал си играта поне веднъж, би забелязал не едно и две познати местенца от родната ни столица - София, умело вплетени в дизайна на нивата.

Тайната на City 17

И така, физикът Гордън Фриймън, замесил се в експеримент на научната лаборатория Black Messa, става свидетел на отварянето на портал към извънземното измерение Xen. След доста трудности, в които трябваше да оцелее от нашествието на извънземни и последвалото изсипване на специални Black Ops части той гръмва водача на извънземните и изчезва... За да бъде нает от мистериозния G Spot... не, G man, направил му предложение на което не може да откаже.

Няколко месеца по-късно се появява отново - този път в City 17 или както всички БГ фенове на играта го наричат - Халф Люлин. В него Гордън се запознава с красивата Аликс, вярното й роботизирано куче и за пореден път спасява света, сривайки кулата издигаща се в центъра на града... или не съвсем.

 
Останките от City 17

На мястото на кулата се отваря огромен портал между измеренията и всичко започва отначало. Поемайки отново ролята на Гордън Фрийман ще разберете, че информацията с която разполагате е жизненоважна за извънземните нашественици Combine, които управляват монолита. С вас отново ще бъдат Аликс и странното извънземно вортигон (сещате се, онези дето пускаха неприятните зелени мълнии в първия Half), познато от първите две части. Дали ще бягате отново от силите на Combine или ще спрете и ще се биете зависи от вас.

По-голям, по-бърз

Типично за втори епизод е, че толкова типичните за Half Life 2 дълги сцени, в които бяха намесени превозни средства, триумфално се завръщат. Аликс отново присъства, но вече няма да сте залепени като дупе и гащи един за друг, а дори доста често ще ви се наложи да се справяте със ситуацията поотделно.

В един момент даже ще поемете контрола над оръфан Dodge Charger с разпарчатосани ламарини.


Dodge Chаrger_Ver_2008Freeman!

Новост са и глобалните битки, в които ще попаднете. Ще ви се наложи да защитавате центъра на рудна мина от постоянните атаки на рояци Лъво-мравки.

Ще се сблъскате с доста от старите протвиници, но на нови местности. Сетинга продължава да е типичен за пост комунистическите държави и, което вече не е чак толкова шокиращо след появата на S.T.A.L.K.E.R., но все пак си остава приятно да видиш спрените Лади и ЗИЛ-ове в страни от пътя, както и типичната за всяко едно БГ село или краен квартал жилищна архитектура.

Уви, играта е точно толкова кратка, колкото и добра. На нормално ниво на трудност опитен играч не би се затруднил да я мине за 3-4 часа, което просто не е достатъчно. Особено при факта, че феновете чакаха излизането на този епизод повече от година.

Half Life Episode 2 част от големия пакет Orange Box на Valve включващ оригиналния Half Life 2, Episode 1, пъзелната игра Portal и мултиплейър-лудорията Team Forttress 2.

Официален сайт: http://orange.half-life2.com/

Сподели.