Хакери разкриват какво пишем само чрез звуците от клавиатурата

Pinterest LinkedIn +

Звукът, който въпроизвеждаме при въвеждането на информация в нашите телефони, може да се използва от хакери за разчитане на текстови съобщения, пароли, ПИН и друга лична информация. Това означава, че скоро хакерите ще могат да засичат и анализират звуците от писане на клавиатурата.

Такива атаки могат да се извършат, ако потребителите на смартфони изтеглят приложение, заразено със зловреден софтуер, чрез който се получава достъп до такива смартфон сензори като микрофони, акселерометри и жироскопи, твърдят експерти.

Скорошно проучване установи, че микрофоните в Андроид устройствата могат да се използват за улавяне на вибрациите, които се получават, когато използвате виртуалната клавиатура на телефона или таблета. Звуковите вълни, които се записват, могат след това да се интерпретират така, че да разпознават къде на екрана сте натиснали и кои бутони сте ударили.

Въз основа на резултатите изследователи от университета Кеймбридж в Англия и университета Линшьопинг в Швеция са успели да възстановят с точност цифрови кодове, букви и цели думи. Например от 10 опита изследователите са разбили седем от 27 пароли на смартфон и 19 от 27 пароли на таблет, използвайки алгоритъм за машинно обучение, който класифицира всяка вибрация. В експеримента са се включили 45 участници.

Проучването е достъпно онлайн в архив от академични доклади на университета Корнел.


Източник: Pixelmedia.bg

Сподели.