Guild Wars 2 Beta

Pinterest LinkedIn +

Жанр: Масова онлайн мултиплейър ролева игра Година: 2012 Разработва: ArenaNet Издава: NCsoft Платформа: PC

След няколкото часа, прекарани в компанията на задаващият се MMO (масова-онлайн мултиплеър игра) хит Guild Wars 2, със сигурност мога да ви кажа едно: Blizzard определено имат поводи да се притесняват. Много при това и в повече от един аспект.

От една страна титанът World of WarCraft (безспорно едно от най-успешните заглавия в този жанр) напоследък все повече започва да прилича на колос с глинени крака. Появата на редица многообещаващи ММО проекти, като Star Wars: The Old Republic и със задаващи се игри от ранга на Tera и Secret World (притежаващи солиден потенциал и носещи свеж, креативен заряд), доминантното положение на култовият WoW е все по-застрашено.

От друга, големият коз на „Златната компания” – анонсираното за 15.05.2012 Diablo III, на което Blizzard залагат немалко, също може да се окаже в доста интересна ситуация – особено след като споменатият вече Guild Wars 2 се появи на пазара малко по-късно през годината.

За никого не е тайна, че зад създателите на оригиналния Guild Wars – ArenaNet, стоят хора, „отговори” за създаването на някой от най-успешните игрални заглавия с марката Blizzard – от Warcraft през StarCraft до Diablo и Diablo II.

Също така не е необяснимо, че Guild Wars използваше много от креативните концепции на някои от споменатите игрални бестселъри и с появата си успя да произведе истинска мини-революция в ММО средите.

Най-иновативната и отличителна черта на продукта на ArenaNet безспорно беше напълно безплатният достъп до гейм сървърите на играта. Там, където болшинството комерсиални ММО ролеви заглавия като иконата WoW, Lord of the Rings и Age of Conan изискваха заплащане на ежемесечни такси за игра, Guild Wars осигуряваше свободен достъп до безкрайният си виртуален свят.

В комбинация с уникалният си, лесно достъпен и екшън-ориентиран геймплей, който по степен на пристрастяване без проблем съперничи с прословутата Diablo формула, Guild Wars бързо се превърна в мега хит и дори днес – почти 7 години след появата си може да се похвали с повече от 5 милиона активни играчи.

Друг важен плюс на Guild Wars пред по-традиционните ММО заглавия беше възможността за избор, която тя предоставяше на играча. При желание от негова страна той можеше да преживее приключенията си в този необятен свят по начин, неразличим от този на солова ролева игра. Иначе казано Guild Wars по никакъв начин не задължаваше участниците си да я играят като ММО, само защото е ММО.

Това допадна на много от феновете на поредицата и й придаде собствена индивидуалност – нещо много ценно на фона на един все по-гъсто населен пазарен сегмент.

Успехът на Guild Wars доведе до логичен анонс на продължение за серията – след куп разширения през пролетта на 2007 ArenaNet обявиха, че работят върху втора част, която в много отношения ще превъзхожда предшественика си.

През изминалият уикенд, имахме шанс да се докоснем за пръв път до бета версията на Guild Wars 2 и да се убедим в това от първо лице, единствено число.

Първото, което прави впечатление още със стартирането на играта, е изцяло променената й визия. Тук не говорим само за осъвременяване на игралният енджин, новите специални ефекти и анимации.

Артистичният стил на Guild Wars 2 е преживял значителна еволюция и макар обликът и излъчването на героите и света да са запазили онова неповторимо съчетание от западно и източно, усещането, което носи в себе си светъъ в тази част, определено се различава от това на оригинала.

 Това, разбира се, идеално кореспондира със сюжета на тази част, тъй като тя ще ви направи свидетели (и участници) в събития, развиващи се повече от 2 века и половина по-късно след края на последното разширение на оригинала - Eye of the North.

Преди да се впуснете в нова серия приключения из света на Tyria, играта ще ви предложи опция за избор на персонаж. Няма да се впускаме в подробен преглед на всички видове и класове герои, които Guild Wars 2 предлага, тъй като тези подробности са вече достатъчно широко известни и покрити в многобройните предварителни погледи върху играта.

Конкретно нашият избор беше расата Norn – народ, споделящ доста общи черти със северни варварски племена като викингите да речем. Специфичното излъчване на това гордо, сурово племе е пресъздадено по изключително умел и уникален начин и отсега можем да ви кажем, че когато Guild Wars 2 най после излезе, именно това ще е любимата ни раса.

Една от първите задачи на новият ни герой – огромен, корав варварин с мощно телосложение, беше да участва в племенна надпревара, известна като The Great Hunt. Серия ловни предизвикателства, увенчани с титанична битка с гигантски леден червей за финал.

Тази задача на практика представлява и нещо като разширен увод, който цели да ви запознае с основните отличителни особености на управлението и контрола на героя – бойна система, умения.

Интерфейсът е много удобен – добре познат не само на всеки Guild Wars фен, но и на всеки почитател на ММО игрите.

Уменията/атаките на героя са зачислени към цифровите клавиши от 1 до 9 и варират в зависимост от нивото на съответният skill, а след използването им идва период на „охлаждане” (cool down).

Всичко по контрола – от управление движенията на героя, през атаките и воденето на разговор, е много достъпно, интуитивно и добре организирано – едва ли ще срещнете някакви затруднения в това отношение и след броени минути вече ще се чувствате като у дома си в света на новия Guild Wars.

Още с първите си стъпки в него ще бъдете смаяни от невероятното усещане за мащаб, което са успели да постигнат създателите на играта. Извисяващите се над първоначалното селище планински склонове, огромните статуи на племенните тотеми – Вълк, Рис, Гарван, Мечка, са меко казано внушителни и създават усещане за монументалност.

Впечатление прави също така и запазването на типични за оригинала елементи, като например изобилието от „плячка” – оръжия, брони, амулети, което обещава десетки, потенциално стотици часове на увлекателен treasure hunting (лов на съкровища) – един от ключовите фактори, дългосрочно поддържащи жив интереса на играчите към подобни заглавия.

Що се отнася до лошите новини – част от тях са неизбежни за продукт в сравнително ранен стадий на разработка. Играта например има някои неприятни проблеми от графично естество, които може да се дължат както на грешки в енджина, така и на несъвместимост на ниво видео драйвер. Най-неприятният от тях е, че ако стартирате бетата с активирани графични опции за Depth of Field (които, уви, са активирани по подразбиране) и сте с карта на AMD, шансът да ви посрещне напълно черен екран с мърдаща мини-карта в долния десен ъгъл е много голям.

Нещата се оправят, ако изключите напълно тази екстра, но ако не сте предварително запознати с проблема, може да изгубите доста време в лутане.

Неприятно впечатление прави и накъсването на иначе изцяло озвучените ключови диалози с важни за сюжета NPC (управлявани от компютъра персонажи). Това вероятно е проблем на бетата, но за да се застраховат от ArenaNet са поставили един голям надпис „Work in progress…” на всеки такъв диалогов прозорец.

От чисто геймплейна гледна точка едно от нещата, които не ни допаднаха особено, е липсата на особена фантазия при разработка на някои от задачите, които героят ви получава и съответно трябва да изпълни, за да продължи напред.

Това, разбира се, може да се промени във финалната версия, но неприятно впечатление прави, че отново сме свидетели на много на брой и скучни „пощаджийски” куестове от типа на „иди там и донеси еди какво си”.

Например, една от първите истински задачи, които ще получите, е да събирате падналите от дърветата гарванови яйца и да ги връщате обратно в гнездата им, за да можете да получите благоразположението на Клана на Гарвана.

Все пак чест прави на ArenaNet, че в тази връзка са включили като част от бетата интересен въпросник, чиято цел е да събере впечатления от играчите за ключови геймплейни елементи като увлекателност на сюжета, атмосфера, излъчване на персонажите.

За съжаление времето, което прекарахме в игра, беше доста ограничено, тъй като бета събитията бяха концентрирани единствено в рамките на отминалият уикенд. През следващият ни очаква продължение, след което вероятно ще можем да ви споделим още и по-пълни впечатления за Guild Wars 2 - едно от най обещаващите и интригуващи ММО заглавия през тази година.


Сподели.