"Грешната Мадона с големите бомби" се завърна "у дома"

Pinterest LinkedIn +

Портретът, станал известен в популярния сериал "Ало, ало!" с названието "Грешната Мадона с големите бомби", беше продаден за 15000 британски лири, съобщи ВВС. Картината, нарисувана от измислен художник на име Ван Кломп, многократно беше в центъра на действието в хумористичната поредица, излъчвана по ВВС между 1982 и 1992 г.

Скандалната творба беше купена от частно лице през 2007 г. за 4000 британски лири, а наскоро отново беше предложена на търг.

Безценната за героите на сериала картина беше повод за много комични ситуации в повечето епизоди на военния ситком. Открадната от германците, които яростно я преследват, картината беше укривана по най-невероятни начини - с нея бяха опаковани немски колбаси, беше пренасяна нелегално в крачоли на панталон и дори беше комплектована с позлатена рамка, натъпкана с експлозиви, с която шедьовърът трябваше да бъде подарен на Хитлер.

Описан като "рядък и важен момент от историята на британските сериали", екземплярът на "Грешната Мадона с големите бомби" е едно от малкото копия, оцелели по време на деветте сезона на поредицата.
Представител на аукционна къща "Ийст Бристол" заяви: "Бях изумен от огромния интерес. А сумата от 15 хиляди британски лири за реквизит от сериал е просто невероятна. Има много истински произведения на изкуството, включително от стари майстори, които не достигат тази цена".

Според него за "Грешната Мадона с големите бомби" са наддавали 25 души от целия свят, но в крайна сметка тя е била купена от французин от град Нувон. "Рисунката всъщност се връща у дома", шегува се продавачът, имайки предвид, че действието в сериала се развива именно в този окупиран от германците френски град по време на Втората световна война.
Сподели.