Грбавица (Grbavica)

Pinterest LinkedIn +

Босна и Херцеговина, Германия, Австрия, 2006, 95' Режисьор: Ясмила Збанич
Сценарий: Ясмила Збанич
Участват: Миряна Каранович, Луна Мийович, Леон Лучев, Керан Катич, Ясна Орнела Бери, Ермин Браво и други
Драма, със субтитри, сърбо-харватски

Родена в Сараево през 1974 г., режисьорката и сценаристка Ясмила Збанич започва да се занимава активно с кино на 24-годишна възраст. "Грбавица" е първият й авторски филм, като до момента е снимала съвместни продукции с други нейни колеги. Талантът й беше забелязан от филмовата академия на Босна и Хецеговина и през 2006 година, когато Збанич беше поканена за председател на кинофестивала "Сараево Филм Фест".

Междувременно новият й филм "Грбавица" спечели престижната статуетка "Златна мечка" в Берлин и беше номиниран за наградата на журито на последния фестивал за независимо кино "Сънданс". Съвместната продукция на Австрия, Босна и Херцеговина, Германия и Хърватска е нискобюджетна и е заснета изцяло в Сараево. В главните роли са Миряна Каранович ("Буре барут"), Деян Акимович ("Бал-кан-кан"), Богдан Диклич ("Ничия земя") и петнадесетгодишната дебютантка Луна Мийович, която инцидентно си чупи крака при една от сцените.

Есма (Миряна Каранович) е една от многото жени в Сараево, чиито мъже са загинали във войната в разпадналата се бивша Югославия. Тъжната статистика за босненските жени е, че близо 22 000 от тях са били изнасилени от сръбски войници и трябва до края на живота си да бъдат белязани от тази лична трагедия. Преживяла ужаса на войната, Есма има само една цел - да осигури на малката си дъщеря Сара (Луна Мийович) всичко, от което има нужда.

За целта тя работи и нощни смени като сервитьорка в местен клуб, който е собственост на местен гангстер. В компанията на проститутки и мошеници в сараевския квартал Грбавица тя събира пари, за да плати училищната екскурзия на дъщеря си. Въпреки високата такса Есма прави всичко по силите си, за да зарадва детето. И точно тогава започват да "изплуват" тайни от нейното минало и самоличността на мъжа й, които са в състояние да променят завинаги живота им.


Официален сайт: http://www.grbavica.co.uk
Сподели.