Grand Theft Auto V

Pinterest LinkedIn +

Жанр: Екшън приключенска игра Година: 2013 Разработва: Rockstar North Издава: Take-Two Interactive Платформа: PS3 | Xbox 360

Да недоволстваш срещу това, че в игра, единодушно обявена от играчи и критика за най-реалистичния "гангстерски симулатор", създаван някога, има не един, а цели трима главни герои, движени основно от алчност, честно казано, е също толкова идиотско, колкото да се оплакваш от топчетата във супа топчета.

Още по-идиотско е, ако не забележиш (или се правиш, че не забелязваш) факта, че все пак става дума за видео игра, при това игра, която до такава степен не се взима насериозно, че прави самата идея за морален скандал несъстоятелна и фалшиво претенциозна.

Така де – тъпо е да идеш на басейн и след това да мрънкаш, че водата е мокра. Ако това е факт, който ти пречи, просто си стой у дома или в краен случай избираш място с пустинен климат, на което да изкараш ваканцията – end of story!

Така че преди да преминем по нататък, две уточнения: първо, новият Grand Theft Auto V НЕ Е за всеки и второ, определено не е за хора със слаби нерви и без чувство за хумор.

Всички останали обаче гарантирано ще си изкарат царски в компанията на новата престъпна вакханалия, създадена от култовите Rockstar.

Основното което има да им предложи GTA V разбира се е първо и преди всичко свобода и макар това да е една от най-ярките отличителни черти на серията, нейното пето по ред издание успява да реализира най-пълно и в цялост отколешната заветна цел на Rockstar: свят без правила.

Защото именно това ще ви даде GTA V: не просто виртуален град, а цяла нова вселена, която да бъде вашата игрална площадка на която можете да правите каквото си поискате, с когото си поискате, когато си поискате и това не просто да ви се размине безнаказано, а дори и да извлечете определени ползи.

Los Santos – очевидно прототип на Los Angeles е по-голям, по-жив и по-реален от всякога. Кипящ от събития, дишащ, огромен, виртуален организъм, който не просто следва своя собствена, вътрешна логика, но и реагира адекватно на вашите собствени действия, без обаче при това да ви ограничава особено (е с някой малки изключения, както е по сценарий).

Дори при избора на главен герой от чието име и за чиято сметка се разказва историята GTA V няма да ви ограничи до само един персонаж. Тук за пръв път в историята на серията имате на разположение цели трима протагонисти и играта ви позволява да превключвате между тях по всяко време – зависи дали сте в настроение да се промъкнете в кожата на пенсиониран (ама не съвсем) банков обирджия (Майкъл), черен “wannabe” гангстер (Франклин) или откровено психясал бивш военен пилот, наркоман и пияница (Тревър).

Оттам нататък твоята собствена история, тази на която вие самите сте режисьори непрекъснато ще се преплита с комедията на абсурда създадена от култовите Дан Хаузър и Компания, но без да си пречат особено.

От една страна GTA V няма да ви спре да обикаляте наоколо и да експериментирате на воля – напротив всячески ще се стреми да ви мотивира да го правите; непрекъснато ще ви изкушава нови и нови причини да кривнете от пътя очертан от основния сюжет и да се посветите на всякакви занимания: от голф и йога до гледане на кино или скайдайвинг.

От друга, когато се уморите от експерименти ще ви посрещне с ударна доза режисирани мисии „по сценарий” своеобразен връх сред които са обирите организирани от Майкъл и неговата банда весели мародери.
Те включват елемент на планиране, елемент на изпълнение и на тактическо оттегляне, като идеята е сами да изберете най-удачния за вас подход: стелт или guns blazing.

При това всяка мисия може да се преиграва многократно, а вариращите фактори са толкова многобройни, че две преигравания почти не си приличат.

Извън всичко това, извън чистото забавление, дебелашкия хумор и изумителното техническо постижение което представлява, GTA V е и нещо повече: смела и остра сатира на съвременното американско (а в частност и всяко друго) общество. Откровен разговор за всички негови недъзи, всички онези малки неща, които хората на 21 век уж толкова ненавиждат в себе си, а всъщност тайничко ги идеализират.

В това отношение GTA V е не просто великолепна, а изненадващо смела игра, която не се свени да нарече нещата с истинските им имена. И дори за това заслужава искрени адмирации.


Сподели.