Grammy Awards 2015: Триумфът на арогантността

Pinterest LinkedIn +

В едни малко по-алтернативни времена в началото на 90-те едно хилаво и леко мънкащо момче на име Beck покори класациите в цял свят с парчето Loser. Изненадващият и оригинален хит комбинира в себе си хип-хоп, фолк и блус, а заради ерата, в която излезе, му бе лепнат етикет "гръндж".

Повече от 20 години по-късно Beck е един от най-самобитните артисти в музикалния свят, автор на велики албуми като Mellow Gold, Midnight Vultures и Odelay, и никога, ама никога, не се е съобразявал с каквито и да е модерни стилови тенденции.

За 44-годишния американец създаването на музика е всичко друго, но не и бизнес. Beck е сред изпълнителите, за които винаги артистизмът е на първо място и той доказа това и със страхотния си албум Morning Phase (под номер 17 в класацията на Avtora.com), спечелил Grammy за албум на 2015 година.

При получаването на статуетката си, обаче, той трябваше да се сблъска с реалността, наречена шоубизнес. Арогантният, наричащ себе си "гений", "божество" и кичещ се с всякакви самовлюбени определения рапър Kanye West отново блесна с идиотска постъпка. Съпругът на не по-малко дразнещата Ким Кардашиян реши да отнеме момента на Beck, опитвайки се да прекъсне речта му, а освен това направи дълго телевизионно изказване, в което обясни защо Beyonce заслужавала наградата за Албум на годината.

"Ако искат истинските артисти да се завръщат тук, те трябва да спрат да си играят с нас. Безупречно видео на Beyonce. Beck трябва да уважава артистичността и да даде наградата си на Beyonce. Писна ни вече.

Това, което е случва е, проява на неуважение към изкуството и е удар в лицата на хората, които създават монументални музикални парчета. Това е неуважение и към вдъхновението. Ние като музиканти трябва да вдъховяваме хората, които работят всеки ден, слушат Beyonce и нейният албум ги пренася на друго място", разпалено каза Kanye West.

Дали Beck се е почувствал засегнат от Kanye West - това няма голямо значение. По-важното е, че музиката като изкуство бе временно спасена. Хората, които в момента владеят класациите - Kanye West, Beyonce, Jay-Z и т.н. - са се почувствали застрашени от някой, който не се възприема като номер 1 в шоубизнеса.

Артистизмът не се свежда до телевизионна клоунада за повече внимание, а до начин на изразяване. Ако скромността краси човека, то в такъв случай Beck заслужава морална награда и за това си качество, което явно не съществува в живота на Kanye West. Но пък рапърът може всяка година да триумфира за наградата "Най-безсмислена арогантност".


Сподели.