"Господинът от Лондон", или защо една звезда от Холивуд избра да живее в България

Pinterest LinkedIn +

Помните ли онази забавна реклама на българска банка, в която Димитър Бербатов играе винаги на "втора линия", заради "един господин от Лондон"? Е, вероятно ще ви е интересно да разберете, че господинът от Лондон всъщност е едно от най-известните имена в Холивуд в началото и средата на 90-те години - Бен Крос, а още по-любопитното e, че от 2005 г. неговият дом е именно България или по-конкретно, София.

Роденият през 1947 г. актьор има над 84 роли в киното, сред които в такива заглавия като "Стар Трек" (Star Trek), "Огнените колесници" (Chariots of Fire), "Първият рицар" (First Knight), в който си партнира с Шон Конъри и Ричард Гиър, "Екзорсистът" и много др.

Въпреки че завършва Кралската академия по драматични изкуства (т.н. "Мека за театрални актьори" в Лондон) и първоначално прави име с изявите си в над 100 постановки, всъщност големият му пробив в света на киното е именно с "Огнените колесници" (Chariots of Fire) - продукция, съсредоточаваща се върху съдбата на двама британски атлети по време на Олимпиадата в Париж през 1942 г. Драмата печели 4 награди Оскар и изстрелва Бен Крос сред големите имена в Холивуд.

Завръщайки се на темата за България обаче, е редно да споменем, че преди да се пресели у нас, британецът на три пъти снима филми в родината ни. Както често се казва, третият път е фатален и Бен остава в България, която днес нарича "своя нов дом". Живял е в Лос Анджелис, Ню Йорк, Испания, Виена и въпреки това, избира да прекарва дните си именно в родните географски ширини.

Първият рицар
С Джулия Ормънд в "Първият рицар"

"Когато спомена на някой мой приятел, чужденец, че съм избрал да живея в България, той казва - "Eй, това е страхотно!". Когато обаче, го призная пред някой българин - той ме поглежда изумено и пита "ЗАЩО???" с онази физиономия, която сякаш пита - "Ама какво с теб не е наред"", смее се Крос.

И все пак - защо е взел това решение?! Причината е прозаична - слънчевото, топло време и... любовта. Вече с два развода зад гърба си и две деца, сега той е отново влюбен - в българката Диана. Признава, че въпреки че се чувства превъзходно у нас, все още ни липсва достатъчно национално самочувствие, а "демокрацията" ни е само на думи.

Защо?! Разказва за любопитен случай, в който е дал подкуп на полицейски служител, за да не му вземе шофьорската книжка след извършено провинение с автомобил. Сумата е впечатляваща - 400 лева, но още по-впечатляващо е защо се е съгласил да се раздели с толкова много пари.

"Полицаят просто ме разпозна. Казах му - имам 50 лв. в джоба, но вместо да ги вземе, той ми заяви, че знае кой съм и ме прати до банкомата да изтегля още пари", разкрива актьорът. Като цяло обаче, е щастлив в България и макар често да му се налага да пътува за снимки до различни места по света, прекарва свободното си време у нас.

Star Trek
Като Сарек в "Стар Трек"

Съвсем скоро ще го стори отново - завръщайки се от Лос Анджелис, ще се включи във фестивала "Американски джаз на колела", за да представи и друга своя голяма страст - музиката. На 26 септември ще можем да го чуем заедно с Михаил Йосифов и неговия секстет в София - от 18:30 пред НДК, а след това на 28 и 30 септември в Пловдив и Морската градина във Варна.


Сподели.