Google се "сдърпа" с Viacom

Pinterest LinkedIn +

Телекомуникационният гигант Viacom заведе съдебен иск срещу интернет гиганта Google. Причина за делото е съдържанието, добавяно от потребители на сайта за видеосподеляне YouTube.

Google реагира веднага с официално изявления, че искът застрашава свободата на интернет съдържанието и правата на потребителите. Viacom, които притежават някои от най-големите телевизионни канали, сред които MTV и Comedy Central, твърдят, че YouTube систематично нарушава закона за авторското право.

Представители на Google подчертаха, че YouTube действат в пълно съответствие със закона за авторските права в цифровата епоха, приет в САЩ през 1998 година. Освен това, сайтът за видеохостинг, заедно със собствениците на лицензирано съдържание работи против пиратитството, макар че не е задължен по закон.

На няколко пъти Viacom се опитва да спре клиповете, над които държи права. В последния си иск компанията претендира за обезщетение в размер на 1 милиард долара. YouTube разполага в момента с над 160 000 клипа, над които Viacom предявява претенции.
Сподели.