Google Music слага край на iTunes хегемонията, стартира с 13 млн. трака

Pinterest LinkedIn +

Дигиталната дистрибуторска платформа на Google - Google Music, стартира официално в първите часове на 17 ноември (българско време) - половин година след пускането на бета версията й през май 2011 година, с 13 млн. песни и "облачен сервиз" с капацитет от 20 000 трака в компресиран аудио формат.

Потребителите на Android Market от Съединените американски щати вече могат да закупуват музика, издавана от три от четирите водещи глобални звукозаписни компании - Universal, Sony и EMI, както и някои от най-големите лейбъли на независими артисти - IODA, INgrooves, The Orchard, Believe Digital, заплащайки по $0.69, $0.99 или $1.29 на песен (или пък нищо, когато песента е пусната за безплатен даунлоуд).

Веднъж свалено, всяко парче ще бъде запазвано в аудио банката на Google Music, ставайки достъпно през всяко мобилно устройство на дадения потребител с Android OS, както и през персоналния му компютър.

В банката могат да бъдат копирани и огромно количество аудио файлове, придобити от ползвателя на Google Music от другаде, дори такива, закупени от конкурентния сервиз на Apple – iTunes.

За разлика от повечето "cloud" сервизи, този на Google е безплатен. Сред ексклузивните функции, включени в новия сервиз, е възможността за споделяне на музика с приятели онлайн.

Чрез Google+ всяка песен, закупена през Android Market, може да бъде чута еднократно от приятелите на дадения потребител, които ще могат с едно кликване на свой ред да я закупят и споделят със своите приятели, и т. н.

По повод официалния старт на платформата, анонсирана за първи път по време на I/O Conference 2010, в момента от Android Market могат да бъдат закупени редица ексклузивни записи, в това число неиздаван досега концертен запис на Rolling Stones, първият сингъл от предстоящия албум на Busta Rhymes - Why Stop Now, тракове на Shakira, Coldplay, Pearl Jam, Dave Matthews Band, DJ Tiesto и др.

На този етап не е ясно кога Google Music ще "отвори врати" за потребителите на музика извън САЩ.

Обширна и достъпно поднесена информация за пълната функционалност на сервиза, който ще наруши монопола на iTunes на дигиталния пазар за музика, в това число способността му да създава плейлисти и предлага нова музика на потребителя според предпочитанията му, е налична в Music.google.com.


Сподели.