"Голямата петорка" на 16-ия Международен София Филм Фест

Pinterest LinkedIn +

През 2007 списание Variety публикува програмна статия, в която определи 50 кинофестивала в света (сред тях и София Филм Фест), които не бива да се пропускат от професионалистите, занимаващи се с кино (Variety Top 50 Unmissable Film Events).

Все пак 5 от тях - Кан, Берлин, Венеция, Сънданс и Торонто – са тези, които определят водещите тенденции и пазарните механизми на световната филмова индустрия. Така в програмата на София Филм Фест се появи ежегодната рубрика "Голямата петорка", която обединява творби, спечелили някои от основните награди на най-значимите пет кинофестивала. 

Вече стана известен един от акцентите в "Голямата петорка" за 2012 година  "Имало едно време в Анадола" на турския режисьор Нури Билге Джейлан, който ще бъде гост на фестивала, за да представи лично творбата си и да получи Наградата на София на Столичната община. Филмът бе удостоен с Голямата награда на журито (Grand Prix) на 64-ия МКФ в Кан. Наградата бе поделена с братя Дарден. 

Най-новият филм на белгийските режисьори Жан-Пиер и Люк Дарден "Момчето с колелото" разказва за 12-годишния Сирил, изпратен от баща си в сиропиталище за неопределен период, който случайно се запознава с фризьорката Саманта (Сесил дьо Франс) и тя предлага да го вземе в дома си за уикенда.

Един от най-коментираните филми на 2011 е "Торинският кон" на иконата на авторското кино Бела Тар, според когото, това ще бъде последният му филм. Освен признанието на критиката на различни фестивали по света, творбата получи и Голямата награда на журито в Берлин 2011. 

"Фауст" на големия руски кинематографист Александър Сокуров превзе Венеция и спечели "Златен лъв" за най-добър филм. Това не е традиционна екранизация на безсмъртната творба на Гьоте - легендата за доктора, продал душата си на дявола за любов, знания и богатство, а своеобразен „прочит” на онова, което остава скрито между редовете. Филмът завършва тетралогията на Сокуров, посветена на властта ("Молох" – за Хитлер, "Телец" – за Ленин и "Слънце" – за японския император Хирохито).

Венецианският фестивал отличи със Специалната награда на журито още един филм от софийската „Голяма петорка“  "Твърда земя /Terraferma" на Емануеле Криалезе. Филмът разказва за вдовицата Джулиета, която живее скромно със сина си Филипо и свекър си Ернесто на малък остров близо до Сицилия. Икономическата ситуация принуждава семейството да се откаже от риболовното си препитание и да превърне дома си в подслон за туристи, което е на път сериозно да обърка живота му.

Норвежкият филм "Happy, Happy", пълнометражен дебют на Анне Севицки си тръгна с Голямата награда на журито и Наградата за режисура от Сънданс’11. Сюжетът разказва за Кая, която е много развълнувана от идеята да се запознае с новите си съседи. 

Сподели.