Golden Globe Awards 2015 - победителите

Pinterest LinkedIn +

"Оскарите" може да са най-голямото събитие в света на киното всяка година, но "Глобусите" определено са най-забавното. Все пак звездите на Холивуд се събират там именно, за да се веселят, да пийнат и да отнесат със себе си няколко награди. Евентуално.

2014 година беше силна както за киното, така и за телевизията. Въпреки че, както каза Джордж Клуни в речта си за своята награда за цялостен принос, 80% от номинираните си тръгват без награда...

За разликата от призовете на Академията, отличията "Златен глобус" са разделени в две основни категории - комедия/мюзикъл и драма. 

Ако може да се говори за изявени фаворити, сред тях е Boyhood (Юношество) на Ричард Линклейтър с три "Златни глобуса", един от които за Най-добър драматичен филм. Birdman (Бърдмен) и The Theory of Everything (Теория на всичко) пък си разделиха по две награди. Като Най-добър комедиен филм беше определен The Grand Budapest Hotel на режисьора Уес Андерсън.

Наградите за най-добра актьорска игра бяха присъдени на Еди Редмейн (главна драматична роля в The Theory of Everything), Джулиан Мур (главна драматична роля в Maps to the Stars), Ейми Адамс (главна роля в комедия или мюзикъл в Big Eyes), Патриша Аркет (поддържаща роля в Boyhood) и Джей Кей Симънс (поддържаща роля в Whiplash). 

По този начин всеки от големите претенденти тази година беше оценен и почти никой (съжаляваме за The Imitation Game) не беше пренебрегнат.

В телевизионните представяния станахме свидетели на няколко изненади, като най-голямата от тях беше за Най-добра актриса в комедиен сериал - наградата беше спечелена от дебютантката Джина Родригес с играта си в Jane the Virgin.

След 8 номинации за "Златен глобус" ветеранът Кевин Спейси най-после беше удостоен с така желаната награда. Тя му беше присъдена за ролята му в драматичния сериал House of Cards (Къща от карти).

За най-добри сериали - драматичен и комедиен - организаторите от Hollywood Foreign Press Association определиха The Affair и Transparent. Най-добър мини сериал пък стана първи сезон на Fargo.

Пълен списък с победителите може да видите тук.

Сподели.