„Гнездото на омразата“, Иван Гарелов

Pinterest LinkedIn +

Иван Гарелов: „Когато терористите от „Хамас“ извършиха кървавия си набег на израелска територия, светът беше потресен. Първите реакции у нас: гневните коментари, в които „Хамас“ се отъждествяваше с целия палестински народ; некоректните сравнения в произволни сфери  – битови, библейски, политически и религиозни; и пълният песимизъм, че има вероятност за мирно решение – показаха в каква дълбока информационна дупка са затрупани истината за този конфликт и надеждата за неговото решение.

Като български журналист, който в продължение на две десетилетия търсеше тази истина на мястото на конфликта – отразявах военни действия, бунтове и гражданска война, срещах се с обикновени хора, общественици и интелектуалци, бойци и лидери на двете противостоящи страни, бях поканен да коментирам събитието в предаването на БНТ „Панорама“, което самият аз бях водил в продължение на 21 години.

От реакциите на моя коментар разбрах, че хората се чувстват неинформирани заради десетилетията мълчание по палестинско-израелския проблем. За 15 минути те бяха чули моето мнение и позиции и очакваха да научат повече. Това предполага и малко история освен актуална информация. И лични впечатления преди всичко! Ето защо реших да предложа част от тях, отразени в документалните филми, които съм правил, както и в някои от коментарите за пресата от последно време.“

Представяме ви книгата на Иван Гарелов „Гнездото на омразата“ – документален разказ за конфликта в Близкия изток от първо лице:

 

„Гнездото на омразата“, Иван Гарелов

„Войната между тези два народа никога няма да свърши“ – коментираха много българи, ужасени от терористичната атака на „Хамас“ на територията на Израел. От телевизионните екрани се лееха песимистични прогнози за жестокото отмъщение на израелската армия.

Тогава в „Панорама“ на БНТ се появи легендарният журналист и водещ, отразявал в продължение на десетилетия военните сблъсъци и опитите за мирно решение на израелско-палестинския конфликт. Неговият коментар постави нещата на мястото им и посочи позицията му по въпроса: тези два народа са осъдени да живеят заедно – на една земя, под едно слънце.

Иван Гарелов се е срещал и разговарял с палестинския лидер Ясер Арафат и израелските политици Ицхак Шамир и Шимон Перес, легендарната юристка Фелиция Лангер, видни израелски интелектуалци и обикновени палестинци.

Днес, когато целият свят разгорещено спори за пътя към мира, свидетелствата на Иван Гарелов в документалната книга „Гнездото на омразата“ допринасят конфликтът в Близкия изток да бъде изяснен в цялата му дълбочина.

168 с., мека корица, 17.90 лв.

 

„Журналистиката е професия, която изисква търсене на истината, и поради това тя е изпълнена с рискове, но истината заслужава да се бориш за нея и да я осигуриш на хората“ – заявява Иван Гарелов през далечната 1976 г., в отговор на въпроса защо рискува живота си, за да отрази палестинската революция и ливанската гражданска война. Днес той все още вярва, че журналистиката е значима сила, която ни води към истината.

Гарелов завършва Софийски университет „Св. Климент Охридски“ със специалност журналистика. През 1972 г. започва работа в телевизията като репортер, след което в продължение на 21 години води политическо-информационното предаване „Панорама“. Впоследствие работи като водещ на различни игрални и новинарски предавания в Нова, бТВ, ТВ7 и др.

През 2011 г. съосновава „Кръг 11“, който организира годишните награди за телевизионна журналистика „Свети Влас“. През същата година е награден с приза VIP перо.

Книгата „Гнездото на омразата“, на Иван Гарелов, можете да закупите чрез сайта на Издателство Изток - Запад.

Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.