"Гневът на титаните" - зрелищният поглед на Холивуд към митологията

Pinterest LinkedIn +

Мащабност, спиращи дъха визуални ефекти и впечатляващ актьорски състав - и всичко това на 3D. "Гневът на титаните" (Wrath of the Titans) събира отново Сам Уортингтън (Sam Worthington), Ралф Файнс (Ralph Fiennes) и Лиъм Нийсън (Liam Neeson) в епично, разтърсващо сетивата приключение, този път под режисурата на Джонатан Лийбсман (Jonathan Liebesman).

Както, може би, вече сте се досетили, "Гневът на титаните" е продължение на добре познатия ни блокбъстър от 2010 г. "Сблъсъкът на титаните". Режисьор на лентата е Джонатан Лийбсман, който преди да се впусне в интерпретиране на древногръцката митология, вече има зад гърба си няколко успешни филма – хорърите The Killing Room и Тhe Texas Chainsaw Massacre: Тhe Beggining, както и фантастичния екшън "Битка Лос Анджелис: Световна инвазия".

Сценаристи на лентата са Грег Берланти и Дейвид Лесли Джонсън, последният познат с работата си върху нетрадиционната версия на Червената шапчица - Red Riding Hood, която гледахме през 2011 г. и номинирания за Златен глобус хитов сериал "Живите мъртви".

Изненади в каста на филма обаче няма. Основният актьорски състав е същият като в "Сблъсъкът на титаните". В ролята на Персей отново е Сам Уортингтън ("Аватар", "Мъж на ръба"). Предвид повечето му роли едва ли ще останете изнадани от факта, че се впуска в спасяване на света и напълно предвидимо... успява в амбициозното начинание.


Не без да положи сериозни усилия, разбира се, да се изправи срещу страховете си и да прояви впечатляваща смелост и жертвоготовност. Някъде между спасяването на Зевс (Лиъм Нийсън) и победата над Кронос, му остава време и да се влюби.

Лиъм Нийсън със сигурност е един от актьорите, които си заслужава да гледате във всяка роля. Ирландецът, когото познавате от класиката "Списъкът на Шиндлер", епичния "Небесно царство", романтичната комедия "Наистина любов" и "Междузвездни войни: Епизод І Невидима заплаха", се превъплъти в Зевс и в Сблъсъкът на титаните". Този път той се оказва жертва на заговор между Хадес и Арес, чиято цел е да освободят Кронос.

Всъщност поне на ниво предистория, създателите на филма се придържат към митологията, така че все пак става ясно, че някога Зевс, Посейдон и Хадес са победили титаните и кой на какво е Бог. В ролята на Хадес, бога на подземното царство, е Ралф Файнс. Британският актьор, превърнал се в един от най-харесваните филмови злодеи заради ролите в "Червения дракон", "В Брюж" и поредицата за Хари Потър, този път не е чак толкова "зъл". Дани Хюстън, когото познавате от "Авиаторът" и "Робин Худ" на Ридли Скот, е в ролята на Посейдон, богът на морето.

Още едно допълнение към вече изброените имена на страхотни актьори е това на Бил Най ("Наистина любов", "Подземен свят", "Записки по един скандал", "Карибски пирати"). Тук британецът е в ролята на бог Хефест.


Очарователната Розамунд Пайк ("Съзряване", "Джони Инглиш се завръща") се превъплъщава в персонажа на Андромеда, за която вероятно вече сте се досетили, че е жената, в която се влюбва Персей - още една бегла допирателна с митологията, където Андромеда действително е жена на Персей. Другият помощник на полубожествения герой е Тоби Кебел - още един английски актьор, когото напоследък гледахме в много холивудски продукции като "Чиракът на магьосника", "Принцът на Персия: Пясъците на времето" или в "Боен коен" на Спилбърг.

След изброения впечатляващ актьорски състав, е време и за заключение. "Гневът на титаните" не е от филмите, които ще оставят неизлечима следа в съзнанието ви, но пък и това има своето предимство. Казано по друг начин, ако имате слабост към мащабните, леко предвидими блокбъстъри, чиито ефекти и 3D визия са най-сериозният аргумент, то със сигурност Warth of the Titans няма да ви разочарова.


Сподели.