Гийковете в Холивуд? Има ги, и още как...

Pinterest LinkedIn +

Изключително лесно е да откриеш десет класни гийк героя в стотиците гийкско устроени филмови продукции. В този материал ще се опитамe да квалифицирамe част от най-добрите филмови персонажи, които могат да минат за гийкове.

Въпросните са добре познати на масовата публика и участват в популярни ленти, които не са предназначени за тази категория хора. Материалът не претендира за крайна изчерпателност, тъй като в него липсват бележити гийк персонажи, като учените от "Ловци на Духове" и компютърният гийк от "Денят на Независимостта". Както и някои други.

Гийк? Що за животно е това?

Преди да започна със споменаването им обаче, е необходимо да ви запозная със значението на думата "geek", която ще употребявам често в следващите редове. Въпросната произлиза от английското диалектно "geek", което означава глупак или особняк. Гийкове обикновено се наричат хората с високи технически познания, които трудно се социализират в обществото.

Модерните гийкове четат художествена литература и гледат много филми. В мозъка на гийка активните центрове са логиката и въображението. Амбициозни, но почти винаги отритнати от обществото, голяма част от гийковете страдат от сериозни усложнения при социалните си контакти с други хора.

Изключения от правилото, разбира се, съществуват. Трябва да отбележим, че в последните години забелязваме високо покачване на изключенията...

За гийковете – с любов!

Логично, ще стартирам нашата разходка с "Гийка" The Geek! Сериозно, в едноименната продукция въпросният персонаж е официално наричан "The Geek" и е изигран от Антъни Майкъл Хол. Кариерата на актьора до момента на заснемането на филма е свързана основно с роли, почти ексклузивно на гийкове или нърдове.

В Sixteen Candles той дава, може би, доста нереалистична, но все пак надежда на гийковете през 80-те, че и те могат да притежават порно кралица при едно по-странно стечение на обстоятелствата.

"Док" Емет Браун от Back to the Future сериите е излишно подчертан във филма гийк, който, разбира се, може да бъде изигран единствено от Кристофър Лойд. Известната фраза "gigawatt" става популярна сред всички гийкове, съвсем скоро след като филмът прави своята премиера. Истината обаче е, че дори и без изричането на култовия рефрен, Емет Браун е перфектното олицетворение на гийк, заради неговото вълнение спрямо изобретенията, които създава или обичаят му да кръщава своето куче на известни учени. Не на последно място и заради начина, по-който създава своите модели в първата и третата част.

Всъщност, според нас, той трябва да присъства в този лист най-вече заради това, че става гийк татко и кръщава първородния си син "Jules" и "Verne". Лойд Доблър - Say Anything, определено не е познатият ни традиционен модел за гийк и съм сигурен, че някои хора биха възразили спрямо поместваното му в подобна категория. Но го идентифицирам именно като такъв, защото е лаик и в същото време много чувствителен човек, а също така уважава по-умните от него хора.

Ролята на Лойд е поверена на Джон Кюсак и някой може да възрази, че няма гийк, който да го играе бияч-кикбоксьор, но истината е, че в този случай изборът на подобен спорт подчертава крайно неконформистката особа на Лойд.

Стигаме до Индиана Джоунс - Indiana Jones сериите – очевидно е, че говорим за гийк, който не се страхува да изцапа ръцете си. В същото време той е професор, преподаващ в колеж и дарява всичко, което открие, на местния музей. Не на последно място, винаги избира възможно най-неконвенционалните пътища при своите, често абсурдни, приключения. Харисън Форд, в ролята на Индиана Джоунс, е може би най-популярният гийкско устроен супер герой, познат на световната кино общественост.

Сред по-нестандартните гийкове, Бел от Beauty and the Beast би могла да влезе в топ 3 на най-интелигентните анимационни Дисни персонажи за всички времена. Тя харесва книги повече от всичко на света, помага на своя баща при неговите открития и не може да издържи грубия Гастон, който е доста красив, но и не по-малко глупав.

Красавицата изпитва истинско удоволствие, когато Звярът й дарява своята библиотека. Нещо повече, тя се влюбва в него въпреки уродливата му външност. Красавицата е перфектното олицетворение на женския тип гийкове. Да не забравяме и за "ултимативния социален експеримент The Beauty and the Geek", с продуцент - крайно ироничният Аштън Кътчър.

Идва време да се спомене Дейвид Лайтман и WarGames. Наистина, не мисля, че въпросният персонаж, изигран от култовия Матю Бродерик, има нужда от каквото и да е представяне. На първо място, защото той е хакер, а те по презумпция са гийкове.

Ще добавя също, че е и чудесен персонаж. Някой може би ще се възпротиви на идеята да включим именно този филм, защото може би не е толкова популярен, колкото останалите, попаднали в тази ретроспекция, но по-възрастните киномани помнят колко популярен беше WarGames на времето. Вероятно, последните тогава не са осъзнали колко нелепа беше разказаната история.

Горди Лейхънс от Stand by Me – всеки, имал честта да гледа тази лента, знае защо е в списъка. Горди е писател и разказвач на истории. Той е много чувствителен и мрази конфронтацията, което обяснява защо в края на филма, насочвайки пистолет в лицето на Ace (изигран от Кийфър Съдърланд), той чувства вина за това, което прави в момента.

Ако се пренесем с въображаема машина на времето в далечната 1957 г. ще се озовем при героя на Спенсър Трейси Ричард Съмнър и Desk Set. Със сигурност има много хора, които не са гледали този филм у нас, но въпросната продукция е с толкова високо качество, че бяхме принудени да я включим в класацията.

Изигран от легендата Трейси, Ричард е създателят на нов компютър, който всява паника в изследователска агенция заради опасенията, че нашият гийк ще я измести от настоящата й позиция. Ричард обича своя компютър (който, като се има предвид, че филмът е от 1957, е огромен) повече от всеки човек на света (докато, разбира се, не среща Бъни). Ако това не е доказателство за гийкската натура на главния персонаж, ще спомена и за сцената, в която той е седнал в центъра на голяма библиотека и чете купища книги, наредени около него.

Ако се концентрираме върху "комерсиалния" гийк, то ще си позволя да насоча вниманието ви към Мат Фарел от Live free or Die Hard – типичният образ на модерния хакер днес, Мат някак си успява да се сработи с пълната противоположност в лицето на Джон Маклейн. Истината е, че без Мат Фарел, нямаше да станем свидетели на страхотното камео от любимия ни режисьор Кевин Смит.

Признавам, че ми е малко трудно да нарека чудесен герой младеж като Джъстин Лог, но пък не мога и да скрия, че ми беше приятно да видя на екрана как компютърно гийкче помага на Брус Уилис да спаси, макар и не по-най-добрия начин този път, световния мир.

Неминуемо стигнахме и до Анди Дъфрънс и Тhe Shawshank Redemption – влюбен в професията си банкер, който обича да чете книги и да слуша Моцарт, дори зад затворническите решетки. Стига до там, че издълбава фигурки за шах – отново в затвора. Именно гийкщината му го спасява, започвайки работа за директора на затвора и от там плановете за бягство, които ражда гениалният му мозък.

Бъдещето за гийка е сега...

Рано или късно, стандартният човек трябва да приеме красноречивия факт: гийкът като единица ще става все по-популярен, напук на асоциалната му природа. С напредването на технологиите и интернет – факторите, които реално дефинират модерната млада генерация - коравите момчета и напудрените младежи, за които е характерна евтината натруфеност, ще се посвият в ъгъла, оставяйки много по-голямо поле за изява на умните деца.

Дори Холивуд си е взел бележка и в днешно време гледа на гийковете с далеч по-малко насмешка. Все пак, да не забравяме, че в момента една от най-големите звезди на Холивуд е именно крайният гийк Шая Лебьов. И не играе характерният за гийковете от по-старо време "сополанко", а участва основно в големи блокбъстъри, където се изявява в ролята на не някой друг, а на "супер герой" (последният Индиана Джоунс, Трансформърс и др.).

Признавам, че гийковете никога до момента не са били толкова популярни. Един бърз поглед на която и да е централна улица ще улови десетки младежи, носещи в себе си гийка, но и такива, които в същото време (вече) не страдат от скрупулите на своя първообраз - пъпчивия очилатко. С други думи – сега е тяхното време, приятели.

Текст: Ивайло Коралски

Сподели.