Ghostbusters: The Video Game

Pinterest LinkedIn +

Жанр: Third Person Action
Година: 2009
Произв/Изд: Terminal Reality/SCEE
Платформа: PS2 | PS3 | PSP | X360 | PC | WII | DS

За играта:

 

Ghostbusters: The Video Game е една от онези броящи се на пръстите на ръката видеоигри, базирани на филмов лиценз, които не излизат паралелно с премиерата на поредния летен блокбъстър, а просто разказват нова история в позната на зрителите вселена. Подобно на другия актуален пример за подобно movie-to-game продължение – Chronicles of Riddick: Assault on Dark Athena Ghostbusters също заслужава сериозно внимание, защото е изпипана в детайли и оригинална игра. Освен това до такава степен е вярна на осемдесетарския култов оригинал и създава толкова автентична атмосфера в стил Ловци на духове, че определено е сред бисерите на специфичната жанрова ниша филми, превърнати в игри.”

 

Историята не е някакъв невиждан сценарен шедьовър, но определено е достатъчно добра, за да послужи за основа на нещо, което може спокойно да се разглежда като третия филм от поредицата за Ловците на духове (поне на този етап истинският трети филм трябва да излезе на екран през 2012 година). Във всеки случай феновете на франчайза ще останат повече от доволни, а хората, които се докосват за първи път до Ghostbusters вселената, най-вероятно ще изпитат желание да се запознаят с двете оригинални ленти от 1984 и 1989 година. Няма да навлизам в каквито и да било сюжетни подробности, за да не развалям изненадата.

 

 

Визия и звук:

 

На ниво каст нещата са непоклатими – Бил Мъри, Дан Акройд, Ърни Хъдзън и Харолд Реймис са тук, озвучили своите по-млади с двадесетина години виртуални копия (действието на играта се развива през 1991 година - две години след събитията от втория филм - и нашите герои естествено са младолики). И четиримата се справят повече от великолепно зад микрофоните. Усещането наистина е невероятно носталгично – сякаш сме се върнали в началото на деветдесетте, когато наблюдавахме с възхита приключенията на Ловците, появили се със закономерно за епохата закъснение по родните киноекрани. Музиката също е повече от адекватна и следва плътно случващото се, допълвайки филмовото усещане. С уточнението, че авторите малко са попрекалили с основната Ghostbusters тема, която трябва да слушаш при всеки лоудинг екран и най-вероятно до края на играта ще ти писне до смърт.

 

Визията е почти перфектна предвид целите на играта. Без да става дума за новия Crysis всичко е красиво, детайлно и най-вече подлежащо на радващо окото разрушаване, докато Ловците се опитват да се справят с поредното свръхестествено явление.

 

Струва си да се отбележи още, че докато на мощните платформи PS3, Xbox 360 и PC играта има реалистична визия, доближаваща се до тази от филмите, на по-немощните в хардуеърно отношение Wii и PS2 графично Ghostbusters е реализирана в стилистиката на анимационните филми за Ловците и изобразява по сташно симпатичен нарисуван” начин локациите и персонажите. Повече от похвално решение предвид факта, че портовете на големите съвременни заглавия за Wii и PS2 в болшинството случаи са просто същата игра с по-лоши текстури и ефекти.”

 

 

Геймплей:

 

Играчът влиза ролята на безименния пети член на екипа от Ловци на духове, чиято анонимност – за разлика от много подобни заглавия – тук е обяснена по наистина забавен начин. На теб се пада съмнителната чест да изпробваш всички нови прототипи на оръжия и никой от другите четирима не иска да се привързва към теб, защото не е ясно кога точно ще избухнеш.

 

Ghostbusters по никой начин не претендира за особена оригиналност и като цяло е изключително праволинеен екшън от трето лице с лековати загадки, които да разнообразят стрелбата по духовете. Всичко това обаче е компенсирано от поне две неща, заради които просто не мога да нарека Ghostbusters: The Video Game стандартно екшън заглавие. Шантавите устройства за откриване на свръхестествените явления, стрелбата по тях и последвалото ги залавяне изглеждат и се държат страхотно и е истинско удоволствие да си поиграеш с тях. Освен това нивата са изключително добре замислени и реализирани и излъчват рядко срещан колорит. В резултат с виртуалните Ловци на духове можеш да си прекараш наистина приятни часове. И въпреки висините, до които са достигнали съвременните технологии за създаване на визуални ефекти, съм леко скептичен, че третият Ghostbusters филм ще успее да ме дари с толкова много забавление, колкото Ghostbusters: The Video Game.

 

 

 

Плюсове:

- Невероятно добре изпипана Ghostbusters атмосфера, която ще предизвика носталгични чувства у феновете на филмите и ще накара дори незапознатите с Ловците на духове да си паднат по филмите.

- Играта е озвучена от оригиналните актьори и е написана от оригиналните сценаристи на Ghostbusters, което всъщност я прави напълно легитимен трети филм от серията.

- Колоритни нива, шантави оръжия и адски много хумор.

 

 

Минуси:

- Поредната прекалено кратка игра. Осем часа определено не стигат, особено когато ти е наистина забавно.

- Изключително праволинейна – ако оставим целия колорит на случващото се настрани ще осъзнаеш, че през цялото време всъщност правиш едно и също.

Сподели.