Ghetto Productions: "Щурците са големи, ние сме големи – турнето ще е уникално!"

Pinterest LinkedIn +

Лейбълът "Ghetto Productions" придоби официално статут и на фондация. Един от първите и смели проекти на фондацията е турнето "Мост между поколенията", което артистите от "Ghetto Productions" предприемат заедно с рок-ветераните Щурците.

Очаква се шоуто да бъде изключително впечатляващо не само заради комбинацията между рок и хип-хоп, но и заради мощния звук, лазерното шоу, участието на DJ Bony Boy и на балет Х.

Във връзка с актуалния проект Avtora.com се срещна с Мечока, Bullet и Били Хлапето, за да разбере откъде дойде идеята за турнето и какви са основните приоритети на лейбъла и фондацията "Ghetto Productions".

Елена Георгиева: Здравейте, момчета! Как сте и какво ново около вас?

Bullet: Лейбълът "Ghetto Productions" вече е и фондация. Идеята на тази фондация е да подпомага всякакъв вид ърбън изкуства, свързани с хип-хопа. Въобще всякакви градски изкуства – графити, художници, музика, спорт, скейт, BMX и т.н. Имаме много идеи.

.: Как ще се откривате с тези хора? Всеки ли може да поиска подкрепа от фондацията ви?

Bullet: Търсим просто талантливи хора и имаме възможност да им помогнем. Искаме да помогнем на хора, за които обществото, Министерство на културата и въобще никой  не прави абсолютно нищо. Това са общо взето занимания от улицата – диворастящи, които до някаква степен трябва да останат такива, за да запазят своя дух. Но въпреки това имат нужда от адекватна помощ.

Мечока: Другото, което трябва да знаят хората е, че целта на фондация "Ghetto Productions" не е да се превърне в едно студио с циклещи хора. Гоним нещо много по-глобално – тук много хора имат мечти свързани с хип-хоп културата като цяло. Досега на хип-хоп сцената ни се виждаше само негативизъм, който за съжаление влияеше отрицателно на всички. Ние искаме по някакъв начин да променим това и хората отново да повярват, че от това могат и да се препитават. Не да се занимаваш с хип-хоп и в същото време да лъскаш на автомивка. Общо взето целта ни е да помогнем на хората да преследват мечтите си.


Мечока, Били Хлапето и Bullet. Снимка: Avtora.com

.: Идеята е хубава, но мислите ли, че музикалната ни индустрия е дораснала дотолкова, че да може един артист да си позволи да не "лъска на автомивката", както сами казахте?

Bullet: Нас музикалната индустрия всъщност не ни интересува. Ние се опитваме да направим свой път, свой цикъл. От личния си опит знаем как един хип-хоп артист трябва да бъде развит. Имаме възможност и ще направим каквото можем за тези, които заслужават и които подпишат договор с нас, станат членове на фондацията и т.н. Това не е благотворителна организация – има идея за помощ, но това не означава, че готовият продукт няма да попадне в пазарна обстановка. Има си финансова схема за нещата. Важното е хората да се занимават с това, което им харесва и да построят начин на живот, базиран върху това свое занимание. Да имат време да се съсредоточат върху творчеството си.

.: А лейбълът как се развива?

Мечока: Много добре. Официално хората в лейбъла са: Хората от гетото без Джуниър, който е в САЩ в момента. Той между другото е там именно защото не може да се занимава с това, което иска тук и това да му носи пари. Жив пример е за идеята на фондацията, но се надяваме един ден да се върне. В лейбъла също е и нашия R`n`B и Soul изпълнител Lexus, който е от САЩ и от две години е в България. Съвсем скоро предстои и излизането на негов албум. Следващият човек в лейбъла съм аз, Мечока. Вече имам един издаден продукт под шапката на "Ghetto Productions" и планирам втори. Диаманди също е наш артист. Най-младият ни член е Били Хлапето – той вече издаде първия си сингъл и скоро предстои заснемането на видеоклип.

Били Хлапето: "Новобранец №1" се казва парчето. По-нататък мисля да записвам още хубави песни във всякакъв стил: олд скуул, дърти саунд. Въобще ще е разнообразен албумът.

Bullet: Идеята на лейбъла съществува много отдавна. Най-новият ни проект е турнето, което ще предприемам в началото на юни. Ние сме организаторите, но пък водещи фигури в него ще са Щурците.

.: Как въобще решихте, че подобно съчетание на стилове може да е печелившо за цяло турне?

Bullet: Щурците са вече 40 години на сцената и сега се събират кажи-речи за последен път. Те са хора, които съм слушал като малък. Легендарна група, много ги уважавам. Хрумна ни идеята турнето да се реализира под мотото "Мост между поколенията". Това перфектно се върза с техния юбилей. Предложихме им, те приеха идеята много добре, защото са хора, които следят тенденциите по света и приемат новите идеи.

.: Това не е ли рисковано донякъде – ще има доста различни фенове на концертите ви?

Bullet: Цялата идея е точно тази – да съберем в една публика различни поколения, да могат да се забавляват заедно, да чуят другата музика и да я уважават. А не просто да отричаме останалите стилове, без да знаем за какво става дума! А и плакатите са достатъчно красноречиви – който не иска да слуша едните участници, да дойде по-късно или обратното. А ако хората са позитивно настроени, ще си направят купона при всички обстоятелства. Ние самите имаме какво да кажем и на по-възрастните. Ще направим много добро шоу – имаме много добър балет...

.: Как се казва балетът?

Bullet: Балет Х -  готови за секс. Ние ще сме подгряваща група на Щурците. Ако си много стар и е опасно за сърцето ти да идваш, може да дойдеш по-късно. Обаче иначе ще е голямо забавление.

.: Как решихте кои ще са градовете за турнето?

Bullet: Просто избрахме най-големите градове в страната – там, където преценихме, че ще се събере една по-сериозна публика. Пак ви казвам, нашата музика си е градска музика – за да има отклик, трябва да се случи в някакъв по-голям град.

.: Много малко български изпълнители предприемат такива мащабни проекти – как се решихте на това турне?
 
Мечока:
Заслужава си. Освен това Щурците са големи, ние сме големи - нашият лейбъл е най-добре развиващият се в момента - така че турнето ще е голямо! А след края на турнето предвиждаме да направим ремикс на тяхно много известно парче.

.: Защо се получи този застой в хип-хоп сцената напоследък?

Bullet: Това е главно защото по-неопитните рап изпълнители се насочиха към компании, които нищо не разбират от хип-хоп. Бяха забатачени в пета глуха, финансите им свършват, животът ги притиска и те се отказват. Точно това се опитваме да предотвратим с нашата фондация – който има талант, да успее да го развие и да е щастлив от това, което прави. Да се изхранва от таланта си и да се чувства добре. А не просто да те изцедят в някаква чалга или поп компания и да те захвърлят после като боклук. Примери бол.

.: Защо отказахте участие в No Borders фестивала?

Bullet: Нищо против организаторите нямаме, но не може някой да си изкарва пари на наш гръб и ние да търпим. Ние не пеем за кауза, бихме пели на благотворителни концерти, примерно, но когато имаме участие някъде и предварително е уговорено заплащането, няма оправдание за това, че не искат да ни платят. Ако пък някой се опитва да ни прави нелоялна конкуренция, можем да стигнем и по-далеч. Ще си имат проблеми! Ние си имаме бранш, в който трябва да се развият истински правила. Може да изглеждаме по-скандални, но това е просто защото на рапърите много им знаят устите...

.: Как мислите да организирате тези правила и да приобщите всички изпълнители към тях?

Bullet: Ние правихме едно събиране преди година на основните хип-хоп изпълнители. Тогава говорихме за авторските права и Мюзик Аутор. По същия начин ще се съберем, ще гласуваме и който иска да върви срещу мнозинството, ще си има проблеми. Какви точно – не казвам! Ние сме хора, които сме израснали на улиците и когато някой ни се отваря, просто му правим хубава главата.


Bullet: Израснали сме на улицата и нашата музика е градска музика. Снимка: Avtora.com

.: Бяхте сред подгряващите на Method Man. Какво е чувството да си на една сцена с него?

Bullet: На мен ми беше супер яко.

Мечока: Бяхме много добре подготвени за концерта. Но това е последното мероприятие, на което сме участвали без да вземем хонорар! За да стигнем до това участие, правихме три седмици репетиции, имахме доста разходи, а накрая останахме без нищо.

Bullet: Имаше договорка с организаторите да представят нашите спонсори, която не беше спазена. За кой ли път... В България има компании, които просто така са свикнали да правят бизнес и затова и качеството на продукцията, която предлагат на публиката, е скапано. Когато не държиш на думата си, всичко върви надолу.

Мечока: Даже наглостта стигна дотам, че организаторите ни се обадиха след концерта и поискаха от нас да подпишем декларации, че се отказваме от авторските си права! Авторските права на концерт са 40 лв. на минута – Мюзик Аутор трябва да ги плати след концерта на авторите на музиката и текста.

Bullet: Ние точно това искаме – да надигнем глави и да ги предотвратим тези неща. Този гейски манталитет трябва да си замине. Това, че говорим за пари, не означава, че очакваме да станем милионери в България. Просто искаме това, което ни се полага. Искаме трудът ни да се заплаща и твърдо заставаме зад това и ще се борим! Ние сме вложили по 10-на години работа, за да изкарваме тези албуми.

.: Албумът на Хората от гетото "Белязани" е номиниран от телевизия ММ за най-добър хип-хоп и R`n`B албум. Очаквате ли да спечелите?

Мечока: Моят албум също беше номиниран в началото, но после остана само албумът на Хората от гетото. Може би моето място е заето от Братя Мангасариян, което е пълен абсурд. Според мен трябва да има номинации за хип-хоп клоун-изпълнители, защото албумът им не е никакъв хип-хоп. Албумът на Мишо Шамара също не е номиниран. Но са номинирани Устата, Мария Илиева...

Bullet: Няма смисъл ние да се нервираме, защото ММ преценяват, че това е хип-хоп и това номинират. А това, което мисли публиката, е много по-важно. В последните години наградата на публиката винаги е спечелвана от рап-изпълнители. Така че нас ни интересува мнението на публиката, а не на журналистите. Аз познавам само един журналист, който слуша хип-хоп, така че... Това, че някои изпълнители са преценили, че компромисите с истинския хип-хоп им носят повече дивиденти, си е техен проблем.

.: Можем ли да кажем, че именно затова съществува и вашата фондация – за да не се налага хората, които искат да се занимават с хип-хоп да правят компромиси?

Bullet: Точно така! Искаме да развиваме таланта им така, че освен да радва всички хора, да им носи удовлетворение! Ние сме вложили всичко в тази идея – това е нашият живот!

За Avtora.com интервюто взе Елена Георгиева

Сподели.