Гетото (Nyocker)

Pinterest LinkedIn +

Унгария, 2004, 87'
Режисьор: Арон Гаудер
Сценарий: Ласло Якаб Орсос, Виктор Нагу
С гласовете на: Ел Ел Джуниър, Габор Чоре, Андреа Роатис, Ласло Шачвай, Джудит Йонас, Дорка Грулус и други
Анимация, комедия, със субтитри, унгарски, английски

“Гетото” е проект на унгарския режисьор Арон Гаудер, който през 2004 г. става един от най-гледаните филми в родината му с отчетени 80 хил. зрители. Продукцията му е оценена високо както от зрителите, така и от критиката по цял свят. Гангстерската анимация има няколко награди от престижни кино фестивали и поне два пъти повече номинации. Екипът е използвал 3D анимация, но на всеки един от главните герои са му направени по 350 снимки само на главата, за да може да бъдат изразени достоверно емоциите му. След това към главите са били дорисувани телата, което е отнело безброй часове, защото всичко е било правено ръчно. Самият режисьор изпълнява две роли в лентата си, а останалите актьори освен участие с лицата си са дали и гласа си за героя им във филма.

Животът в гетото на Будапеща си върви както обикновено. Всеки ден има побоища, любов и омраза, тъмни сделки и неясно бъдеще за обитателите му. Точно както в историческата драма Ромео и Жулиета, и в гетото има два враждуващи клана, които се мразят до смърт. От едната страна са Лакатош, а другите са Чорба.

И пак по класически младия Ричи от Лакатош е влюбен в красивата Юлия от техните врагове. Той добре осъзнава, че за да има развитие тяхната връзка, му трябват пари, които той обаче няма откъде да намери. Без да се отчайва, той и неговите приятели успяват да сглобят “магическа” машина на времето и да се върнат векове назад във времето. Решението на проблема им е да се погребат няколко стада мамути, които след десетки години да се превърнат в нефтено находище.

Всичко върви по план и връщайки се в наше време Ричи има петролен кладец в задния си двор, който само трябва да се разработи. Младите “бизнесмени” бързо променят стандарта си на живот, което се отразява и на цялото гето. Това не остава незабелязано от Световните сили и в бизнеса се намесват и политически цели. Джордж Буш, Тони Блеър, Осама Бен Ладен и самият Папа са заинтересовани от находището, което води до неочаквано развитие на цялата история.

Официален сайт: http://cine.hu/districtСподели.