Германката Лена с песента Satellite спечели "Евровизия 2010"! Фанатик нахлу на сцената!

Pinterest LinkedIn +

19-годишната германка Лена Майер-Ландрут (Lena Meyer-Landrut) с парчето Satellite спечели 55-то издание на конкурса "Евровизия".

Песента събра 246 точки от гласуването сред зрителите и журито в 39 държави в цяла Европа.

Голямата награда в конкурса - Кристалната статуетка, Лена получи от миналогодишния победител в "Евровизия" - норвежкия изпълнител Александър Рибак.

"Нямам сили да държа тази статуетка точно сега. Това е абсолютно невъзможно!", каза развълнуваната Лена от сцената в Теленор Арена в Осло.

На второ място остана турската група maNga (170 точки) с песента We Could Be The Same, която видяхме и в София през 2009 г. на фестивала Rock The Balkans, а на трета позиция се класираха румънците Paula Seling & Ovi (162 точки) с парчето Playing With Fire.

Топ 5 в "Евровизия 2010" се завършва от Chanée & N'evergreen (149) от Дания и сочената за фаворитка от букмейкърите - Сафура (145) от Азербайджан.

България, представена в прякото предаване от певицата Деси Добрева, даде своя вот именно за Азербайджан (12 точки), Турция (10 точки) и Армения (8 точки).

Германката Лена се класира директно за финала на 29 май по силата на регламента на "Евровизия", според който т. нар. "голяма четворка" - Франция, Германия, Великобритания и Испания, попадат по право сред 25-те финалисти в конкурса.

Доста странен инцидент сполетя представителя на Испания - Даниел Дигес (Daniel Diges). По време на изпълнението му на песента Algo pequeñito, неизвестен "почитател", успял да избегне охраната, изкочи на сцената и дори престоя там в продължение на няколко секунди.

Неочакваната намеса, разбира се, смути испанеца и това принуди организаторите да му предоставят безвъзмездно шанса да повтори изпълнението си след изявите на всички останали участници.

Като цяло обаче трябва да отбележим, че Норвегия се представи далеч по-скромно в сравнение със страната-домакин миналата година - Русия.

Финалът на "Евровизия 2009" на стадион Олимпийски в Москва бе оценен като най-скъпата и мащабна церемония, организирана в историята на конкурса, като за целта руснаците бяха отделили над... 30 милиона евро. Финалът в Норвегия бе с бюджет от 17 милиона евро.

Вярно е, че музиката като изкуство би следвало да бъде поставена много "над" тези работи и конкретно парите, особено в условия на световна финансова криза, но все пак организаторите в Осло можеха да осигурят на близо 130-те милиона зрители в цяла Европа малко повече атракция и запомнящи се моменти. Още повече, когато критиките към конкурса растат с всяка изминала година, правопропорционално с мащабите на "шоуто" отвъд Океана...

Сподели.