„Географската ос на историята и други избрани трудове по геополитика“, Халфорд Макиндър

Pinterest LinkedIn +

Халфорд Макиндър пише за света такъв, какъвто е бил през 1919 г., непосредствено след катастрофата Първа световна война. Неговата цел при написването на тази книга е да убеди държавниците да предприемат адекватни стъпки, с които да избегнат избухването на нов, по-разрушителен глобален конфликт. „Изкушението на момента – пише той – е да се вярва, че ще настъпи вечен мир само защото хората са уморени и решени, че няма да има повече войни.“ Авторът  е наясно, че подобно убеждение не може да бъде друго освен илюзия и още тогава той прогнозира, че „международното напрежение ще се натрупа отново, в началото съвсем бавно...“.

Едно от големите прозрения на Макиндър е, че демокрациите имат естествената склонност да се вторачват в преследването на демократични идеали, като същевременно пренебрегват геополитическите реалности. Затова според него, ако светът иска да избегне следващ глобален конфликт, държавниците трябва да се съобразяват с реалностите на пространството и времето и да не се задоволяват просто да излагат на хартия добри принципи и норми на поведение.

Всеки читател има възможността да се изправи пред въпросите, които вълнуват автора на тази книга и сам да определи в каква степен пътят на развитие на обществото през годините след публикуването на тази творба е потвърдил страховете на Макиндър.

 

264 с., мека корица, 22 лв.

***

 

„Стратегическото влияние на географията върху отношенията между нациите отдавна е обект на сериозно изследване и размишления. „Демократични идеали и реалност“ на Халфорд Дж. Макиндър, която се появява непосредствено след Първата световна война, е със сигурност повратна точка в анализа по тази тема. Макиндър направи известни вижданията на стратегическата география за „хартланд“ и „римланд“, които повлияха едно поколение стратегически мислители. Към 1939 г. обаче над труда на Макиндър бяха надвиснали облаци, защото нацистите бяха приложили успешно някои от неговите принципи в своя завоевателен поход. Това сложи петно върху репутацията на Макиндър и „Демократични идеали и реалност“ изчезна от учебните програми на военните и цивилните колежи на Запад.

През 1942 г. стратегически плановици на Съюзниците отново признаха стойността на труда на Макиндър, който използваха при организиране поражението на Германия. През 50-те години [на XIX в.] влиянието на Макиндър намаля, тъй като западната стратегия за сдържане на Съветския съюз започна да доминира в политическото и военното планиране. След края на Студената война обаче, когато регионалните стратегически съображения замениха тези на глобалната биполярна конфронтация между двете суперсили, актуалността на изследването на Макиндър отново стана очевидна.“

ЕРВИН Дж. РОКИ

Генерал-лейтенант,

Военновъздушни сили на САЩ

Книгата „Географската ос на историята и други избрани трудове по геополитика“, от Халфорд Макиндър, можете да закупите чрез сайта на Издателство Изток - Запад.

Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.