Гейминг минало незабравимо - да си припомним най-златните игрални класики онлайн

Pinterest LinkedIn +

Ако случайно сте пропуснали така наречената 8-битова ера на гейминга, вярвайте ни, изтървали сте много. Всъщност направо ще използваме цитата на онзи мимбари от Вавилон 5 и ще ви кажем: "You got a hole in your mind", или хайде, не точно в главата, но в гейм културата.

80-те години на миналия век бяха време на невинност за видео игрите. Ерата на аркадните автомати, на експериментаторството, смелите, революционни идеи и детинския ентусиазъм както по отношение на създаването, така и в играенето на електронни игри.

За щастие на съвременното поколение геймъри, това време е отминало, но не е безвъзвратно изгубено! Днес в интернет съществуват десетки, дори стотици сайтове, предлагащи златна възможност за всеки, който иска да опита от неповторимия вкус на осемдесетарския гейминг!

Ето някои от най-добрите сред тях:  

Pong!
Този прелестно примитивен виртуален вариант на играта тенис спокойно може да се нарече първия истински гейминг бестселър. В края на 70-те играта продаде повече от 100 000 аркадни автомата – направо феномен за времето си.

И понеже през тази година компанията, която я създаде – култовата Atari, празнува четиридесетия си рожден ден, тя направи цяла плеяда златни свои класики, достъпни за онлайн игра напълно безплатно!

Можете да ги намерите на www.atari.com/arcade

Space Invaders
Още една любима златна класика – игра с толкова проста, но толкова пристрастяваща концепция, записана в историята с титлата "Най-популярна аркадна игра на всички времена".

Можете да я откриете в оригиналния й, недокоснат от времето и умилително пикселизиран вид на http://www.freespaceinvaders.org

Pac-Man
Кой не знае Pac-Man, кой не е чувал за него! Една от живите (все още) емблеми на гейминга, това просто човече, представляващо по същество ходеща уста с очи, през 2010 навърши точно 30 години. Google дори имаха специален дудъл, посветен на рождения му ден, който на практика представляваше напълно функционална версия на играта.

Ако сте се затъжили за хищния симпатяга, вечно гладен и вечно преследван от злите "духове на лабиринта", можете да си припомните старата тръпка (или да пробудите нова) на http://worldsbiggestpacman.com/

Lemmings
Появила се през 1991 г. за вече забравената платформа Amiga, тази игра вероятно е една от най-недооценените, но все така златни гейм класики на всички времена.

Предупреждаваме ви обаче, че операциите по спасяването на многобройните, но самоубийствено глупави Леминги са заплаха сами по себе си, защото водят до опасно пристрастяване. Ако сте склонни да рискувате, можете да го направите на www.bit.ly/lemmings303.

Tetris
Може би най-яркият пример, че една игра не е непременно необходимо да бъде супер реалистична, сложна или озвучена от цял отбор холивудски звезди, за да е гениална.

Създадената от Алексей Пажинов простовата концепция за падащите от небето геометрични фигури, които трябва да се редят в прави редици, спокойно може да се класифицира като "вечната игра". Тя никога не остарява и което е по-важното - никога не омръзва и не излиза от мода.

Убедете се на http://www.tetrisfriends.com/

Super Mario Bros
Един от най-известните игрални герои на всички времена едва ли има нужда от допълнително представяне. Ако искате да преживеете отново приключенията на мустакатия италиански водопроводчик (в компанията на неговия не по-малко култов брат Луиджи) и да спасите за пореден път Принцесата Праскова, можете да го направите на www.onlinesupermario.com.


Сподели.