Funkdoobiest в София: "Зелено" хип-хоп парти на открито

Pinterest LinkedIn +

Датата 28 юни 2014 г. се оказа една прекрасна събота. Майката природа (или ако сте фен на конспиративните теории - тези, които управляват HAARP) се смили над София и ни дари с чудесно лятно време като за концерт навън.

Надали можеше да има по-добра арена за шоуто на Funkdoobiest от клуб "Маймунарника". Открито, обградено от дървета и зеленина пространство, откъдето се ширеше навсякъде димът на зелената субстанция, която успяваше да прикрие дори миризмите на скара и пържено.

За Funkdoobiest това не е първи концерт в България, но си личеше, че феновете им ги чакат с ентусиазъм. Има нещо притегателно в техния лежерен латино рап със здрави олдскуул бийтове и липса на каквато и да е цензура в текстовете, а и близостта им с други сходни групи - Cypress Hill и Delinquent Habits - допълва картинката и става ясно защо калифорнийското трио се радва на стабилна популярност у нас.

Преди Funkdoobiest да започнат купона с "Наздъравие", няколко имена от родните хип-хоп среди подгряха аудиторията, докато в клуба все още бе светло и сравнително празно. Chibook, Gerata, DJ H3MPZ, Sofia 1000 и So Called Crew се изредиха, но реално хората започнаха да се събират пред сцената на по-познатите изпълнители и групи - Atila, Logo5 и FARS, в чиито сетлисти бяха вместени парчета като "Zen", "Петилетка" и "Flying Minds".

Към края на българското участие от вечерта голяма част от хората се беше скупчила в другия край на клуба - пред бара, за да гледа дузпите на Бразилия - Чили, а почти веднага след това Funkdoobiest дадоха старт на партито с Rock On.

Тримата членове на бандата - Son Doobie, DJ Ralph M и Tomahawk Funk заложиха основно на творчеството си от средата 90-те години - албумите Which Doobie U B? (1993) и Brothas Doobie (1995). За около час и нещо българските фенове имаха възможност да чуят на живо парчета като Where's It At, Freak Mode, Ka Sera Sera, Who's the Doobiest?, естествено, класиките Bow Wow Wow, Wopbabalubop и The Funkiest, както и някои по-нови песни.

Факт е, че Funkdoobiest не са обикновена хип-хоп група. Музиката им е такава, че събра в "Маймунарника" не само хип-хоп почитателите, но и фенове на пънк, метъл и хардкор музиката, като доказателство за това бяха и няколкото мятания от сцената и последвалите ги сърфинги върху гората от ръце. Краят на концерта дойде някак неочаквано скоро, а след това групата го обърна на бит пазар с продаване на тениски. Това беше доста странно, но, както казах, Funkdoobiest не са обикновена хип-хоп група.


Сподели.