FreeCiv: нов живот за една култова златна гейм класика

Pinterest LinkedIn +

За пръв път играх Civilization на една стара, стара 386-ца. За по-младите ни читатели това е настолен компютър с изчислителна мощ около 10 пъти по-скромна от тази на най-евтиния смартфон в наши дни. Звучи направо нереално, но е факт, че за последните две десетилетия технологиите изминаха много дълъг път. Това, което не се промени обаче, е същността на една дяволски добра стратегическа игра – може би най-добрата, създавана някога.

И макар днес походовите стратегии да са застрашен от изчезване представител на игралните жанрове, култът към Civilization е все още жив.

Доказателство за това е един много интересен независим проект, наречен FreeCiv. На теория това не е Civilization. Оригиналът се развива комерсиално от компанията Firaxis Games – наследник на някогашната MicroProse.

Вместо това FreeCiv е римейк на класическата Цивилизация, който много прилича на нея, но с някои съществени модификации. На първо място тя включва опция за поддръжка на до 126 игрални свята с над 300 различни нации.

Освен това играта е мултиплатформена и, което е най-интересното, неотдавна създателите й пуснаха специална нейна HTML5 версия, която можете да играете във всеки съвместим браузър!

Иначе казано – няма нужда да инсталирате нищо, достатъчно е да заредите страницата http://play.freeciv.org и вече сте в играта!

Началният екран ви дава възможност да се запознаете с някои основни положения и ако никога преди това не сте имали вземане-даване с Цивилизация, тук трябва да е първата ви спирка.

След като изиграете обучаващите мисии, можете да изберете солова игра (кампания), мултиплейър или единичен сценарий.


По-старите фенове на легендарния Цив веднага ще се почувстват в свои води в този страхотен онлайн вариант на играта. Стартирате с един прост заселник, с който трябва да се придвижите по картата и да подберете най-подходящото място, на което да изградите първия си град.

След това ще трябва да се проявите като добър и умел градоначалник, да развиете и облагородите околностите на селището си, да инвестирате в икономиката, технологията и отбраната му.

Постепенно, ако се справите добре, градът ви ще се разрасне, ще основете още градове, а след това и цяла нация.

Разбира се, не всичко е цветя и рози в тази първа (и все още експериментална) HTML5 версия на FreeCiv. Например все още липсва ясна индикация за вида терен, когато се движите по картата, и това е досадно, защото от този показател зависят доста неща, свързани с производството, ресурсите и икономиката на вашия град (градове).

Има какво да се желае и по отношение селектирането и контрола на различните ви единици по картата.

Това, разбира се, са дребни проблеми и вероятно скоро ще бъдат отстранени. Добра новина е и фактът, че (за разлика от повечето безплатни за игра и браузър базирани заглавия) FreeCiv ви позволява да записвате и зареждате текущата си гейм сесия по всяко време, така че ако сте решили да откраднете малко време за игра, докато сте на работното място, няма да имате проблем да затворите бързо браузър прозореца си, за да не ви хване шефът.

FreeCiv е страхотно ново превъплъщение на една от най-обичаните златни гейм класики, така че ако никога не сте се докосвали до нея, това е вашият шанс. Ако пък сте олд скуул фен на великата Цивилизация, FreeCiv ще ви даде възможност да си припомните старата тръпка по максимално неангажиращ, бърз и лесен начин.

Сподели.