Civilization V: The Brave New World

Pinterest LinkedIn +

Жанр: Походова (4Х) стратегия Година: 2013 Разработва: Firaxis Games Издава: 2К Games Платформа: PC

Казват, че добрите идеи не умират и "вечната" (наистина вечна!) Цивилизация сякаш е сред най-ярките доказателства за това.

Появила се за пръв път през далечната 1991 г., тази игра премина през какво ли не, за да достигне до настоящото си пето официално издание, оказвайки се повече или по-малко самотен шампион в жанра на така наречените походови стратегически заглавия.

Сега, с второто си официално разширение The Brave New World, Civilization V спокойно може да бъде наречена "златна съвременна класика" и безспорно е сред най-добрите примери на тази сцена, създавани някога.

От чисто количествена гледна точка този експанжън добавя значително по обхват съдържание към оригиналната игра. Девет нови достъпни за игра цивилизации, осем Чудеса на света, два нови сценария (Американската гражданска война и Завладяването на Африка).

Не са малко и геймплейните нововъведения – например сериозни промени са преживели концепциите за търговските пътища, въведен е нов концептуален модел за културна победа (идеологии), както и нов наднационален орган за управление – Световен конгрес (аналог на Обединените нации).

Тъй като идеята тук е да се постави фокус най-вече върху ерата на индустриалната революция, много от новостите в разширението са обвързани с концепциите за техническия, културен и научен прогрес, плод на бурното развитие на цивилизациите в началото на 20 век.

Идеологиите, например, макар донякъде да копират модела на влияние, типичен за Религиите от предното разширение Gods & Kings, предлагат много по-голяма гъвкавост и са път към постигане на така наречената "културна победа", т. е. триумф на вашата собствена цивилизация, постигнат по пътя на културното и научно превъзходство.

След като обществото, което ръководите, се индустриализира, то може да избере измежду няколко различни пътища на идеологическо развитие – Свобода, Автокрация и Ред.

Интересна новост е също така и появата на туризма като явление, феномен, а също така и средство за установяване на контрол и мирна доминация над съседните цивилизации. На практика той е страничен ефект от инвестициите в културно развитие, които правите – привличайки туристи, които да посещават различни забележителности на вашата собствена цивилизация, увеличава престижа ѝ сред останалите нации и реално ги асимилира на ниво култура.

World Congress като фактор на сцената на световната дипломация също е изключително интересна иновация и разкрива много нови възможности в сферата на международната политика. На фона на това нейно ново измерение шпионажът (като част от игралната механика) вече придобива много по-съществено значение за развитието на вашата нация.

Ако успеете да внедрите ваш агент в Световния конгрес например, той може да ви помогне да привлечете на ваша страна ключови градове на враждебна цивилизация или да играе ролята на дипломат, който да наклони везните във ваша полза при гласувания на решения, свързани с международната политика.

В крайна сметка новостите в The Brave New World са толкова много и съществени, че на практика това разширение прави играта да изглежда много повече като Civilization VI, отколкото като добрия стар Civ V.


Сподели.