Free Will Society - удоволствието от добре свършената работа

Pinterest LinkedIn +

Малко повече от година след като Gravity Co. се разделиха с вокала си Явор Захариев по противоречиви причини, Явор се завръща на музикалната сцена с новия си проект Free Will Society.

Free Will Society обединява добре познати музиканти като Бурян Маслев (Mind Trips), Ясмин Исинов (Transformation, Mind Trips), Огнян Гърков - QJ и Венци Велев (Music Station). Групата определя стила си като смесица от фънк, lounge, trip-house и nu-jazz. Това, което ги свързва, по техните думи, е "свободата да правят музиката, която харесват и удоволствието от добре свършената работа".

Малко след като пуснаха първия си сингъл "Get Down" (Аудио)
, Free Will Society дадоха интервю за Avtora.com, за да представят групата на публиката, да поговорим за мотивацията да правиш музика днес в България и местата, на които се продава тя - хранителни магазини и бензиностанции.


.: От къде се появи идеята за Free Will Society?

Бурян Маслев: Free will Society започна с Явор.

Явор Захариев: Ние всички сме приятели от доста отдавна. Бурян един ден ми пусна някои неща, които бяха правили с Ясмин и на мен много ми допаднаха. Седнах и написах един примерен текст и така стана всичко. Допаднахме си много.


.: Ти тогава търсеше ли вече начин отново да започнеш да се занимаваш с музика или стана случайно?

Явор - По-скоро стана невинно целенасочено. Експериментираме, пробваме различни неща и като станат, резултатът се харесва на всички.


.: А всички останали как се вписахте в тази "невинно целенасочена" идея?

Бурян - Постепенно. Първо бяхме работили по парчето с Ясмин, Явор написа текста, QJ направи бийта, а отскоро Венци прави китарите.


.: "Get down" единственото ви парче в тази формация ли е засега?

Ясмин Исинов: Имаме 4, 5 парчета, но това е първият сингъл, който пускаме по радиостанциите.


.: Интересно е как върви сингълът – пускат ли го радиостанциите? Питам, защото наскоро в интервю за Avtora.com един продуцент и издател обвини именно медиите за краха на българската музика.

Явор - Въпрос на време е, според мен, да тръгне по радиата.

Бурян - Както господинът, който даде това интервю, така и много други музикални продуценти и издатели в България, предпочитат просто нещата да се случват. Да си взимат процентите от участия на изпълнителите, без да си мръднат малкия пръст за организация, дистрибуция...

Не става така – всичко се случва с много работа. Не мога аз цял ден да стоя в студиото и да се ядосвам, че нищо не става. Както казваха навремето Ахат – всичко се случва с 99% труд и 1% талант.

Има свестни хора в България, има свестни музикални редактори и ние работим с тях. Точно благодарение на тези музикални редактори музиката в България продължава да съществува.


.: Тоест вие, като хора, които създават точно тази българска музика, не смятате, че медиите я "убиват"?

Бурян - Тя просто не стига до радиата българската музика, заради хора като Янкулов.


Ясмин, Бурян, Венци, QJ и Явор от Free Will Society

.: Да разбирам ли, че засега мислите сами да се грижите за издаването, разпространението и ПР на групата?

Бурян - Да, доста отдавна се занимаваме с музика, за да се чувстваме уверени в това, което правим. За сега се справяме. Другият вариант е да организираме един търг и да видим кой продуцент какво може да предложи, след като чуе албума.

Явор - Аз не знам какъв човек трябва да си, за да се биеш в гърдите и да казваш, че подаваш ръка на младите изпълнители, а после да прибираш кинти от участията им. През 2001 г. това беше политиката на повечето продуценти – да имат 20 групи, които да бичат всяка вечер по клубовете и той да прибира парите, които им се полагат на тях по принцип. Всички знаят колко наведена е цялата тази работа.

Българският музикант е свикнал да прави нещата за удоволствие. Когато обаче тръгне да се говори за бизнес е друго – тук той просто няма почва. Аз съм сигурен дори, че ние ако извадим албум и го пуснем на носител, на третия ден той ще е в интернет. Продажбата на албуми в България не носи нищо добро за музиканта.

Бурян - Да, нещата с авторските права също не са на ниво. За миналата година с Mind Trips взехме по 5 лв. от Мюзик Аутор за авторски права.

Явор - Но най-лошото е, че това е труд, а жертвите, които си дал за създаването на албума, само ти си ги знаеш. И в един момент някакъв безразсъден тийнейджър, който не мисли за теб и труда ти, третира продукта ти като нещо, което сякаш ти си длъжен да направиш, след като си музикант в България и го качва в интернет без никакви угризения. Може би в един момент ще стане така, че ще е по-рационално като извадиш албум директно да го подариш в интернет.

Бурян - Трябва доста да се поработи, за да се промени тази нагласа. Ето, аз например, като харесам някой албум, отивам и си го купувам.


.: Виждаш ли – това също е доста голям проблем за българския пазар. Къде може да се купи ваш албум? Къде може да се купи музика въобще в България?

Огнян Гърков – QJ: Аз си купих един албум от МЕТРО, например.

Ясмин - Има и по бензиностанциите.

Бурян - Музикантът в България все още се опитва да бъде положително настроен. Непрекъснато се бори, за да може накрая да излезе един качествен продукт – неговата музика. В един момент, като опреш до такива хора като музикалния продуцент в България, нещата се сриват. За това повечето музиканти започват да си правят лейбъли.


.: Това също е доста странна тенденция.

Бурян - Да, не е особено удачно, но се опитват. До там се стига, когато наистина ти писне да се занимаваш с идиоти. Трябва да имаш много сили, много да вярваш в това, което правиш, за да продължиш да създаваш музика. Ние наистина вярваме в това, което правим.

Явор - За нас е важно да направим парчетата по най-добрия начин, а въпроса с издаването и разпространението на мен не ми е много ясен. За мен е важно вокалите, които аз ще запиша, да са точни и качествени и това, което искам да кажа на хората, да успея да го направя. Удоволствието от добре свършената работа не може да се сравни с нищо.


"Музикантите в България все още се опитват да бъдат положително настроени - правят музиката си добре, пък да става каквото ще"

.: Парчето е на английски, радиофонично е - мислили ли сте, че създавайки тази музика, бихте имали много по-голям шанс в чужбина?

Явор - Въпрос на време е. Тепърва ще работим в тая насока.

Бурян - Ето, QJ вече си изкарва музиката навън. А Венци пък го издаваха в Япония.

Огнян - Да, направил съм дигитален лейбъл -
Adultempo Specialists, който има доста голям успех в чужбина, тъй като тук няма кой да обърне внимание на тази музика. Предимно хаус, но напоследък разчупваме – трип хоп, лаундж.


.: Какво означава "голям успех" - успяваш да продаваш добре парчетата ли?

Огнян - Означава, че мога да платя на хората, които са си оставили музиката – аз държа всичко да отива за тях. Нещата стават трудно, но вървят. Имах идея да издам един винил с български парчета, но след като проверих цените, няма да е точно сега. Сега си създавам бийтовете за Free Will Society и се надявам да не ме намразят истинските барабанисти за това, което правя.


.: Да се върнем на Free Will Society – това ли е окончателният ви състав?

Бурян - Да, Венци се присъедини наскоро, а китарите за "Get Down" бяха записани от Тони от Tri 0 Five.

Венци Велев: С всеки от тях сме работили по други проекти, познаваме се отдавна.


.: Всички вие сте участвали и в други музикални проекти – продължавате ли да го правите или всичко в момента е съсредоточено във Free Will Society?

Ясмин - Да, продължаваме да се занимаваме и с други неща. Ние всички още от едно време сме заедно по един или друг повод.

Бурян - Както преди няколко години се въртяха музиканти, които участваха в около 20 проекта, като Panican Whyasker, R.O.B.T.F. и т.н. Просто сме с няколко годинки по-млади от тях.

Ясмин - Важно е, че нещата се получават. Можеше да сме много добри приятели и да не се получава нищо.


.: Вълнуват ли ви класациите, това как ще бъде възприето и оценено парчето "Get down" например?

Ясмин - Не е лошо да се получават първи места и награди. Чеше ни егото, както се казва.Това е необходимо признание. Ако правя парчета 10 години и никой по никакъв начин не ги оцени, значи не правя нещата както трябва и най-вероятно ще трябва да се замисля дали да продължавам.

Бурян - Една награда ти дава реална оценка за положения труд.

Явор - С предишната си група имахме повече от 10 награди, но пак най-важното остава музиката, която правиш. Признанието е гъделичкащо, музиката е по-важна.


Явор Захариев: "Удоволствието от добре свършената работа не може да се сравни с нищо"

.: В тази връзка обиди ли те факта, че на последните награди на ММ не беше на сцената с Gravity Co., когато получаваха награда на десетилетието за група и за албум, който беше записан с твое участие?

Явор - Не, не съм се обидил. Останалите от групата казаха, че тази награда е и за мен и за бившия басист Ясен. Хубаво признание е това – група на десетилетието, поздравявам ги. Сигурен съм, че те тепърва ще имат доста успехи.


.: Когато се разделяхте с Gravity Co. никой не чу твоята версия за случващото се. Имаше информация, че имаш проблеми с гласа, но ти продължаваш да пееш, че имаш какви ли не здравословни проблеми, но това не ти пречи да продължаваш да създаваш музика. Та каква е твоята версия за раздялата ви?

Явор - Много е объркано. Те имаха нужда от освежаване и заедно стигнахме до това решение. Аз продължавам да им се радвам за нещата, които правят – ето сега отидоха да свирят в други държави, което аз не мога да гарантирам, че ако бяха все още с мен, щеше да се случи. Хубаво е, че се развиват.


.: Харесва ли ти новият вокал на Gravity Co.?

Явор - Да, добър избор.


.: А не ви ли притеснява факта, че много хора ще сравнят музиката ви с Gravity Co.? Вече чух подобни коментари за "Get down".

Венци - Нека.

Бурян - Не, това въобще не ни притеснява.

Явор - По същата логика могат да сравнят парчето ни и с Mind Trips. Но важно в случая е всеки един от нас да се чувства комфортно от това, което прави във Free Will Society. Да знае, че има право да мисли и прави, каквото му е на душата. За мен това е предизвикателство, защото работим по коренно различен начин и се работи много лесно. Това ни зарежда и вдъхновява и това е ключа към правенето на добра музика. Готино е!


.: Къде и кога могат да ви видят хората, на които им е интересно как звучите?

Бурян - Ще свирим на 23 април в Backstage. Това ще бъде един от благотворителните концерти за Емил Харизанов, който има нужда от подкрепа.


.: Добро начало.

Бурян - Да, наистина добро начало.

За Avtora.com интервюто взе Елена Георгиева

Сподели.