Фитбол – вълшебната швейцарска топка

Google+ Pinterest LinkedIn +

Фитбол е направление във фитнеса, което съчетава аеробна и силова тренировка с помощта на специална швейцарска топка.

ВИЖ ОЩЕ: Garmin Vivofit 2 – спортният уред, който ще носите навсякъде

Основната полза от тренировката по фитбол е, че всички упражнения се изпълняват върху нестабилна повърхност и по този начин се ангажират множество стабилизиращи мускули. При седене на фитбол топката тялото ни не е стабилно и поради тази причина всички мускули на корема, краката и гърба участват активно, за да поддържат баланс.

Швейцарската топка създава предпоставка за активен седеж, който значително улеснява процеса на дишане, оптимизира функционирането на вътрешните органи, подобрява кръвообращението и създава свобода на движението. Използва се в кинезитерапията при наличие на неврологични и ортопедични проблеми.

Фитбол тренировките не включват тежки физически натоварвания и спокойно могат да се практикуват от възрастни, деца и бременни жени. Тези упражнения не само предпазват от усложнения, но и помагат да се понесе по-лесно бременността.

Фитнес експерти и някои лекари препоръчват използването на фитбол топката и в офис среда вместо стол.

Швейцарската топка е известна също и като "топка за раждане", използва се по време на родовия процес, за да се подпомогне слизането на главата на плода в таза.

Тренировките по фитбол се изпълняват в специално пригодена за целта зала под ръководството на сертифициран инструктор на фона на приятна и зареждаща музика.

Пробвайте, ще ви хареса! 

Сподели.