Финландия открива огромна библиотека за стогодишнината от независимостта си

Pinterest LinkedIn +

Представете си една страна, в която се намират някои международноизвестни технологични компании. Сега си представете, че тази цифрово развита страна има и една от най-високите скорости на интернет достъп в света; очаква се до 2021 г. почти 86% от населението ù да притежава смартфони.

И тогава помислете как тази страна ще планира да отпразнува стогодишнината от независимостта си: с блестяща сграда, пълна с книги, например. Ето как Финландия смята да отбележи 100-годишнината от независимостта си от Русия – като открие чисто нова библиотека.

Централната библиотека в Хелзинки, наречена още "Oodi", която ще бъде открита през декември 2018 г., не само ще е пълна книги. Сградата ще има кино, звукозаписно студио и пространство, където старите обекти могат да бъдат преработени в нови елементи. В нея ще може да се влезе и през супермаркет.

Създаването на сградата беше съпътствано от единодушна политическа подкрепа и с одобрението на обществеността в рамките на широк процес на консултации. Разположена в сърцето на града, точно срещу парламента, библиотеката е един от водещите проекти по повод независимостта на Финландия. Очакваната цена на сградата е 98 милиона евро (115 милиона долара).

Държавата, чиито жители бяха определени от ООН като най-щастливите хора на Земята през 2018 г., поддържа високо ниво на обществените услуги и изглежда, че библиотеките са сред удобствата, които финландците обичат най-много. 5,5 милиона жители на Финландия заемат над 68 милиона книги годишно.
Сподели.

Относно автора

За Катя Димитрова журналистиката е не просто професия, а начин на съществуване. Интересите й са свързани с международната политика, лайфстайла, здравето, науката и технологиите, а хобитата – с литературата, театъра и хубавата музика.