Финалната игра на капитализма – Норберт Херинг

Pinterest LinkedIn +

За книгата

 

В момента ситуацията в света е безпрецедентна: банките не начисляват никакви лихви върху влоговете, а инфлацията вече е двуцифрена. Това е много неприятна изненада за 99 на сто от населението – спестяванията им се крадат.

Последните десетина години са време на големи финансови и икономически промени, но истината за това накъде сме се запътили лъсна в цялата си голота благодарение на коронавируса. През 2020 и 2021 г. световното производство претърпя сериозен срив, а в същото време фондовите борси показаха небивал разцвет. Заради коронавируса милиони хора останаха без работа, фабриките спряха производство, ресторантите затвориха, търговията на дребно и туризмът замряха, а цените на акциите хвръкнаха нагоре и най-големите компании увеличиха капитала си с небивали темпове – 20, 30, 50 на сто! 

Защо се случва това и накъде отива? Много беше изговорено, но в тази книга германският икономист Норберт Херинг дава едно от най-добрите обяснения. Според него тези процеси не са обективен резултат от естественото развитие. Tе са проект на глобалното управление – група големи международни корпорации и банки променят света с помощта на своите партии, лобисти, фондации, групи за натиск и най-вече чрез основния координатор – Световния икономически форум в Давос.

Този ход на развитието, смята Херинг, води до „ендшпила на капитализма“, неговата последна игра. На мястото на изчезващите остатъци от свободен пазар идва епохата на един нов феодализъм, в който огромни маси от населението губят свободите си и стават ненужни. 

Какво може да се направи, за да се върне властта в ръцете на хората? Това е най-важният въпрос, на който Херинг дава своя отговор.

Валери Найденов

 

За автора

Д-р Норберт Херинг (роден през 1963 г.) е бизнес журналист и автор на популярни бизнес книги. Той пише за водещия германски бизнес всекидневник „Ханделсблат“ и води блога Geld und mehr (Пари и още). Основател и председател е на Съвета в сянка на Европейската централна банка. Съосновател и съдиректор е на Световната икономическа асоциация, която има над 12 хиляди членове.

 

Откъс

Въведение

Как е възможно това? Големите пазари на акции в света отбелязаха високи печалби между пролетта на 2020 и пролетта на 2021 г. В една година, в която световното икономическо производство претърпя сериозен срив, в която десетки милиони хора бяха принудени да работят на съкратено работно време или останаха напълно безработни, в която работещите на свободна практика масово загубиха препитанието си, а цели сектори като търговията на дребно, хотелиерството, гастрономията и туризма изпаднаха в екзистенциална криза, акционерите празнуваха. Как това стана възможно?

Това е водещият въпрос в тази книга. В края ѝ трябва да е станало ясно защо икономическият упадък и възходът на фондовите пазари не са противоположности, а също така и какво трябва да се случи, за да може това да се промени трайно и тази антисоциална система да бъде заменена с такава, която служи на масата хора, а не на малък елит, който притежава по-голямата част от капитала.

Съпоставката между корона кризата и развитието на фондовата борса е само един много добър нагледен материал за фак­та, че благосъстоянието на произвеждащата икономика, която е жизненоважна за хората и присъства във всекидневието им, няма почти никакво значение за финансовата сфера, която се върти около курсовете на борсата и облигациите, бонусите на мениджърите и дивидентите и в която в крайна сметка се търгува с предприятия като с картофи. Това беше разпознаваемо и преди, само че не толкова отчетливо. Идеята за тази книга е отпреди корона кризата.

Когато правих проучвания около публикуваните през 2016 и 2018 г. мои книги за глобалната кампания, свързана с премахването на парите в брой, се натъкнах на мрежа от фондации, комисии и асоциации, чрез които корпорациите и правителствените агенции си сътрудничат за осъществяването на този проект. В процеса на работа ми ставаше все по-ясно, че дигитализацията на плащанията е само един от компонентите на много по-обширна програма. Попаднах на проекти и групи с имена като „ID2020“, „Лок Степ“, „Дигитална самоличност за пътуване“ (Known traveller) и „Великото зануляване“ – и отново и отново същите групи в различни конфигурации: Световния икономически форум, фондация „Бил и Мелинда Гейтс“, фондация „Рокфелер“, „Аксенчър“, „Майкрософт“, „Виза“ и „Мастъркард“. Всички те са в редовно сътрудничество с водещата световна сила САЩ и доминираните от нея институции като Световната банка и Международния валутен фонд, както и с германското федерално правителство и други правителства. Общият знаменател на тези проекти е целта за всеобхватно, автоматизирано събиране и съхраняване на надеждни данни за действията на световното население. Защото този, който разполага с данните, има властта – както търговската, така и политическата.

Наблюдението на властта, която корпорациите упражняват, и на целите, които очевидно преследват с помощта на тази власт, беше една от причините за написването на тази книга, макар и не единствената. Бих могъл да представя доказателства и примери за действията и намеренията на корпорациите с по-малко подробности, но със същия резултат и в моя уеблог Geld und mehr. Налице бяха обаче и по-основополагащите проблеми, като въпроса за това откъде корпорациите в нашата капиталистическа система всъщност черпят своята нарастваща власт, както и осъзнаването, че тази икономическа система е в процес на траен разпад. В продължение на повече от десетилетие лихви на практика не се начисляват, въпреки че те са смятани за един от основните опорни стълбове на капиталистическата система. Централните банки наливат пари в системата в безпрецедентен мащаб, но това не води до инфлация до този момент. Икономическият импулс е много по-слаб от този през предишните десетилетия, но цените на акциите и имотите нарастват главоломно.

Всичко това изисква кратък обзор, който да подложи на анализ източниците на корпоративната власт и мотивите за техните планове. Целта на тази книга е да обясни тези връзки, а след това да изведе положителна визия за по-добра система.

Книгата "Финалната игра на капитализма" от Норберт Херинг, можете да закупите с 20% отстъпка чрез сайта на Издателство Изток - Запад.

Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.