Филмовият фестивал "Златен ритон" се провежда в Пловдив за 24-ти път

Pinterest LinkedIn +

В Пловдив беше открит 24-тия фестивал на българското документално и анимационно кино "Златен ритон", на който ще бъдат представени 76 нови български филма с вход свободен.

Фестивалът започна в петък, 29 ноември, и ще продължи до 6 декември 2019, когато ще бъдат обявени победителите.

В осемте фестивални дни за двете големи награди "Златен ритон" ще се борят 56 филма, голямата част от които са произведени с подкрепата на Националния филмов център. В програмата "Открити хоризонти" са включени още 20 нови заглавия, създадени след предишното издание на фестивала, а четири филма ще ни напомнят за творци, които ни напуснаха през тази година.

Организатор на събитието е Националният филмов център, със съдействието на Министерството на културата, Община Пловдив и в партньорство с Българската национална телевизия.

Петима изявени професионалисти ще оценяват филмите на "Златен ритон". Председател на петчленното жури е режисьорът Светослав Стоянов, чийто дебютен филм "Последните черноморски пирати" е носител на голямата награда "Златен ритон". Членове са художникът Ангел Гешев, работил 23 години в Китай, основател на галерията "Арсенал на изкуството" в Пловдив, режисьорката Мария Аверина, с наградата за дебют на 23 ФБДАК "Златен ритон" 2017, аниматорът и режисьор Велислава Господинова, носител на много престижни награди за авторските си филми "Фарът", "Кръвта" и "Жар птица", и проф. Надежда Маринчевска, кинокритик и изследовател.

Петимата ще трябва да изгледат 56 филма – 19 анимационни и 37 документални, и да определят награди за най-достойните сред тях.
Сподели.