Филм за възраждането на нацизма спечели "Златната палма" в Кан

Pinterest LinkedIn +

Австрийската драма "Das Weisse Band" грабна Голямата награда в тазгодишното издание на фестивала в Кан. Продукцията на режисьора Михаел Ханеке (Michael Haneke) бе отличена със "Златната палма" за най-добър филм на 62-то издание на конкурса.

Действието в черно-бялата лента се развива през далечната 1914 г. в малко село в Северна Германия, в което се разследват серия от престъпления. Оказва се, че всички те са дело на група деца, обучени в крайно сурова дисциплина от родителите си, като Ханеке загатва за зараждането на фашистките методи, далеч преди официалната поява на хитлеризма.


Михаел Ханеке позира гордо с най-ценното отличие от Кан - "Златната палма"..

67-годишният австриец е добре познато име в Кан, като често е сред фаворитите в надпреварата. През 2000-та печели наградата на Екуменическото жури за "Code inconnu", a през 2001 г. е отличен с приза на журито за "La pianiste". През 2005 г. пък грабва отличия за най-добър режисьор, награда на Екуменическото жури и приза "FIPRESCI" за "Cache".

За съжаление, младият български режисьор Камен Калев не успя да грабне отличието за дебют - "Златната камера", въпреки безспорната подкрепа на публиката. Призът отиде при австралиеца Уорвик Торнтън за "Samson and Delilah". За отбелязване обаче е и фактът, че в същата категория бе подминат новият филм на Франсис Форд Копола (Francis Ford Coppola) - "Tetro".


Шарлот Гейнсбург трудно може да повярва, че някой би оценил филм като "Antichrist" за каквото и да е...

Като известна изненада бе посрещнато решението на журито да отличи сънародничката си Шарлот Генсбург (Charlotte Gainsbourg) за най-добра женска роля в скандалния "Antichrist". Самият филм обаче не бе изпратен толкова подобаващо, получавайки антинаградата на Екуменическото жури. При мъжете бе отличен друг австриец - Кристоф Валц (Christoph Waltz), за изпълнението му в новия хит на Куентин Тарантино (Quentin Tarantino) - "Inglourious Basterds".

Най-добър режисьор стана филипинецът Бриянте Мендоса (Brillante Mendoza) за лентата си "Kinatay". Наградата на журито този път бе поделена - от британката Андреа Арнолд (Andrea Arnold) за "Fish Tank" и южнокорееца Парк ЧХан Ук (Park Chan-Wook) за "Bakjwi".


Журито и отличените на закриването на конкурса...

Фестивалът бе закрит с пищна церемония на 24 май.

Всички отличени

Сподели.