Филип Аврамов и бунтът срещу българските "звезди"

Pinterest LinkedIn +

През 70-те и 80-те години на 20-ти век киноиндустрията в България успява да произведе огромен брой филми, който изглежда фантастичен на фона на съвременните условия в бранша. След известен застой през 90-те и в началото на 21-ви век обаче българското кино се възражда благодарение на актьорите и режисьорите от новото поколение.

Сред споменатите актьори е и Филип Аврамов, който след 2005-2006 г. става едно от познатите лица на родната публика, а днес вече е любимец на голяма част от българските киномани.

В ролите си често той е бунтар и рокаджия и не е изненадващо, че подобни образи му се получават добре, тъй като лесно човек може да се досети, че и в живота актьорът е такъв. Като човек с  достатъчно ясно изразена позиция относно българска "звездомания", чалгата, битовизма и други актуални теми Филип Аврамов лесно успява да спечели симпатиите на хората.

Макар в момента да го виждаме най-вече на малкия екран в сериала "Домашен арест", Аврамов не постига първите си успехи по бързата процедура като някои от т. нар. "звезди".

Актьорът завършва в трудно за българското кино и театър време – средата на 90-те, когато културата определено не е сред приоритетите нито на политиците, нито на народа. Театралният дебют на Аврамов дебютира е през 1997 г. с постановката "Шапката на клоуна" на сцената на Сълза и смях.

Първата голяма стъпка в кариерата му е на големия екран, когато бъдещият Коце от "Домашен арест" изиграва запомнящата се роля на писателя Иван в игралния филм на Иглика Трифонова "Писмо до Америка", смятан за знаков от т. нар. "нова вълна" в българското кино.

Малко по малко, като лавина, която набира скорост, Аврамов натрупва зад гърба си немалко роли, като обаче се научава да ги подбира, така че да не прави компромиси с убежденията си.

Паралелно с участията си в театъра през 2005 г. той играе и в драматичния минисериал "Патриархат", в който си партнира с Николай Урумов, Малин Кръстев, Димитър Рачков, Христо Гърбов и още много популярни български актьори.

През 2007 г. пък идва ролята на Захари Шугара в друг важен филм за последните десет години – "Шивачки", в който участват утвърдени актьори от новото поколение като Асен Блатечки, Юлиан Вергов и Елен Колева.

Вероятно най-силната година за Филип Аврамов, що се отнася до комерсиален успех, е миналата 2011 г., когато освен в номинирания за Оскар за 2012 г. български филм "Тилт" той играе и в драмата "Кецове", която от своя страна също уверено върви към наградите на Академията за 2013 г.

Макар актьорът в интервюта да казва, че не отдава голямо значение на телевизията, то не може да се отрече, че участието му в ситкома "Домашен арест" го представи пред по-широка публика. Убеден да участва не от кой да е, а от обичаната българска актриса Татяна Лолова, Филип Аврамов се завръща и през 2012 г. за втори сезон като заврения зет Костадин.

Сподели.