"Джулай" - бира, носталгия и една забавна история за бягството от сивото ежедневие

Pinterest LinkedIn +

Фестивалът за българско кино "Златна роза" се проведе във Варна преди броени дни и именно на него направи своят дебют пред родна публика новият филм на Кирил Станков – "Джулай".

Станков, за когото филмът е и първи в ролята на режисьор, представя историята на три жени, които решават да загърбят сивото си ежедневие и да заминат към морето, където се отдават на спомени, забравени чувства и забавление. В основата си филмът е именно история за приключенията на пътя, укрепването на приятелството и търсенето на надеждата в паузите между класически рок парчета и много бира.

В трите главни роли се превъплъщават актрисите Параскева Джукелова, Яна Титова и Касиел Ноа Ашер, всяка от които води борба вътре в себе си и има свои собствени мотиви за бягството си от сивата реалност, в която живеем.

Началото на филма се завърта около героинята на Параскева Джукелова – Джу, която среща старата си приятелка Дана (Касиел Ноа Ашер), завърнала се от чужбина, за да опита да направи живота си отново интересен. Двете, отчаяни от живота, започват да се ровят в миналото, което ги извежда на пътя към морето, където срещат и героинята на Яна Титова – Лили, с която Джу е приятелка.

Когато пристигат в Крапец - спокойно и недокоснато от застрояванията по Черноморието място, трите започват да споделят болката и щастието си, като междувременно се замесват и с група мафиоти, които са оплели селцето в трафик на хора в чужбина.

"Джулай" умело балансира между комедията и драмата, като, за разлика от повечето български продукции в последните години, този път мотивите за Прехода, мутрите и българския подземен свят са добавени само за цвят.

Сред поддържащите актьори са Филип Аврамов, Кирил Ефремов и Ованес Торосян, всеки от които участва и в други филми от показаните на фестивала "Златна роза". Въпреки че и тримата се справят добре с ролите си, именно Ованес Торосян открадва шоуто с играта си на глуповато, но добро момче, което трите жени срещат в Крапец. Изпълнението на младия актьор лесно успява да усмихне зрителя, а сцените на Торосян с Яна Титова са едно от най-запомнящите се и искрени моменти във филма.

Цялостно лентата представя много добре обстановката в България – едни и същи проблеми царят навсякъде, а отчаянието, престъпността и еднообразието са се вкопчили здраво във всички. В контраст обаче стои фактът, че българите все още умеят да се забавляват и напук на всички несгоди, приемат реалността с добра доза хумор.

Един от големите плюсове на "Джулай" са прекрасните кадри, показващи пътуването на трите момичета към морето. Красивата природа на България е брилянтно уловена от Кирил Станков, а за да се допълни хипи атмосферата, съпътстваща предстоящата сутрин на 1 юли, помага музиката на Васко Кръпката, който е написал целия саундтрак и ни кара да си ритмуваме на песни като "Да живее рокендрола" и, естествено, "Няма бира".

Въпреки че има своите недостатъци, които са неизбежни в българското кино на този етап, филмът на Кирил Станков определено е стъпка напред. По адекватен начин и с умерена доза елегантен хумор той представя ситуацията на повечето българи, както и показва, че надежда винаги има, дори в най-мрачните ни моменти.

Сподели.