FIFA 15 – хубавата игра стана още по-хубава

Pinterest LinkedIn +

Платформи: PC, PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One Жанр: спортна Производител: EA Canada Издател: EA Sports

Във FIFA 15 има толкова много тънки промени и опции за кустомизация, че FIFA 16 като нищо ще излезе преди геймърите да са се възползвали пълноценно от всички тях. Все пак някои от характеристиките, които правят това превъплъщение на футболната поредица най-доброто до момента, се виждат от самото начало. Атмосферата по стадионите тази година е напълно преработена и всяка арена е пресъздадена едно към едно с нейния реален модел. Тълпите пеят предавани от поколение на поколение футболни фенове песни, а освен това зрителите се държат по различен начин на отделните стадиони. Коментаторите пък отделят време, за да говорят за тяхното поведение в един или друг момент от мача. Когато времето е на привършване, момчетата които гонят топката около терена, бързат с нейното връщане, за да не се бави играта. Всички тези, а и доста други дребни детайли засилват атмосферата и са част от това, което FIFA 15 нарича Dynamic Match Presentation – система от особености, създадена, за да съживи играта.Това се отнася и до такива уникални подробности като начина, по който се деформира терена в процеса на игра. Направете остър шпагат и разораната трева ще си остане такава; сменете посоката на дрибъл при висока скорост и следите от бутонките на футболиста остават. При дъждовен ден, ако чим от тревата се откъсне, той остава така. Всяка такава следа по зеления килим не изчезва в продължение на пълните 90 минути и добавя допълнителен реализъм, който просто не можеше да се осъществи в предните поколения.

Поведението на самите играчи също е по-динамично от всякога. Футболистите помнят различни действия и случки, станали в течение на мача – например, ако един играч ви фаулира два пъти, дори първият да не е бил груб, при второто нарушение може да наблюдавате анимация на спор или дори физическа конфронтация. Тази проява на изкуствен интелект дори не е ограничена до самите участници в спора; при подобни нарушения или проблемни ситуации, други играчи от двата отбора също се включват в разправията. FIFA 15 предлага повече от 600 уникални емоционални реакции, които са приложими в най-различни ситуации. Дори да не може да ги изброите поименно, факт е, че колкото и дълго да стоите пред екрана, играта продължава да ви залива с уникални анимации, което прави подобно твърдение съвсем реалистично.Вратарите, които са традиционно слабо място на поредицата, този път се държат значително по-добре. Студиото EA Canada очевидно се е вслушало в молбите на феновете да подобри поведението на стражите и сега те са напълно преработени. Всички по-известни вратари копират поведението на техните първообрази в реалния футбол; докато в предни части те често се движеха с грацията на зомбирани роботи, сега тяхното движение и пласиране е значително по-умно и реалистично. Вместо да следват сляпо топката в опит да я пресекат или блокират, вратарите все по-често разпознават игровите ситуации и взимат решения, съобразени с конкретния момент. В резултат вкарването на голове е по-трудно, но пък и по-предизвикателно и честно. Дори при бързи контраатаки често е необходим добре пласиран и перфектно отмерен изстрел, за да се отбележи гол. Реализирането на попадения на новите „умни“ вратари изисква известен опит, но няма да бъде пресилено да кажем, че подобренията по играчите с номер 1 са една от най-силните черти на играта.

Не е пропуснат и тактическият елемент и вече имате на разположение до 6 различни стила на игра, които може да планирате и приложите съгласно силните и слабите страни на вашите опоненти. Това позволява да имате по-голяма гъвкавост в рамките на самия мач и да правите промените в движение.Слабостите на FIFA 15 са малко и за да ги откриете, трябва повече или по-малко да подходите дребнаво.  Минимални бъгове се проявяват понякога,особено когато компютърният опонент се опита да догони топката, след като е излязла. По-скоро може да се говори за пропуснати допълнителни опции и съдържание, които щяха да направят FIFA 15 още по-богата. Така например добавянето на отделен режим за Световно първенство щеше да бъде значително по-добре, отколкото чакането на отделна версия на играта веднъж на 4 години. Няколко допълнителни турнира също нямаше да навредят, както и възможността за повече опции при начина, по който се избира опонент онлайн.

Това обаче са дребни черти, които с лекота могат да бъдат пренебрегнати на фона на огромния потенциал, който FIFA 15 носи. Интерфейсът е все така лесен и интуитивен, режимите са много, присъстват и мини-игрите от предните части. Нови функции като емоционалната система и атмосферата по стадионите и на терена само разширяват допълнително солидната основа от досегашните издания. Независимо дали искате да играете онлайн или да се отдадете на 10-годишна кариера със специално създаден играч, FIFA 15 ви го предлага. Футболната симулация на EA Sports вдига летвата толкова високо, че FIFA 16 наистина ще трябва да се постарае два пъти повече, за да я достигне следващата година.

Сподели.