Фестивалът "Франкофоли" отново в Пловдив през юни

Pinterest LinkedIn +

Седмото за България издание на най-големия международен франкофонски фестивал "Франкофоли" (под марката на френския фестивал "Les Francofolies") ще се проведе на 21 и 22 юни т. г. в града на тепетата, обявиха организаторите му.

След 5 супер успешни издания в Благоевград и последвало двугодишно прекъсване, през 2023 година Фестивалът посрещна за първи път своите гости на нов терен – на Гребната база в Пловдив, където и тази година ще бъде изградена сцената на неговото 7-мо издание, с любезната подкрепа на Община Пловдив.
През февруари ще бъдат обявени участниците в програмата на музикалното събитие, които ще се включат с концерти в двата фестивални дни.

За най-верните фенове на "Франкофоли" от 10 до 30 януари ще бъдат пуснати 300 двудневни промоционални билета на стойност 100 лв., които дават пълен достъп до събитието. След изчерпването им ще бъде обявена редовната цена на билетите, които ще могат да бъдат закупени в мрежите на eventim.bg.

До момента в българското издание на фестивала са се включили едни от най-популярните по света френски и международни артисти, сред които "Джипси кингс", Метр Гимс, Патрисия Каас, DJ Боб Синклер, Имани, LP, Кенджи Жирак, Заз, Кристоф Уилем и др., а през 2019, със съдействието на Българския културен институт в Париж "Котарашки" бяха първите български музиканти, селекционирани в програмата на "Франкофоли" в Ла Рашел, Франция.

През 2017 г. "Франкофоли" в Благоевград беше обявен за едно от 100-те най-големи събития от цял свят, популяризиращи френскоезичната култура през 2017 г. според проекта „Голямата обиколка“. Инициативата е на френската държава и под патронажа на президента на република Франция. През 2019 г., в последната година на провеждането си в Благоевград преди прекъсването заради ковид кризата, събитието събра над 30 000 души, а хотелите с обща леглова база около 7000 места бяха с пълна заетост месец преди провеждането му.

Фестивалът "Les Francofolies" е най-големият международен фестивал за съвременна франкофонска музика, провежда се в град Ла Рошел, Франция, и тази година презнува своя 40-годишен юбилей. Фестивалът се е превърнал в емблема на града, а заради него всяка година там пристига около 110 000 души. Освен във Франция фестивалът провежда и в Монреал, Канада, а също в Спа, Белгия и Люксембург. Има изнесени издания в Ню Йорк, Буенос Айрес и Берлин, Реюнион, Нова Каледония, а от 2015 г. – и в България.
Сподели.